ezine.bg»Статии»Здраве»Серотонинът е виновен за мигрената

Серотонинът е виновен за мигрената

Серотонинът е виновен за мигрената

Тревожната статистика говори, че от мигрена страдат хора предимно на възраст между 18-35 години. Досадната и неприятна перманентна болка в главата се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, което кара специалистите да обвързват заболяването с генетичната природа.

Има теза, според която мигрената се предава по наследство, най-често по майчина линия. Удивително, но през последните години все повече учени са склонни да обвиняват за мигренозното главоболие хормона на радостта – серотонина. Причината е, че той има силно съдосвиващо действие.

Обикновено непосредствено преди началото на пристъпа нивото на серотонин в кръвта се повишава до големи граници, предизвиквайки силно свиване на мозъчните съдове.

В резултат на това рязко намалява постъпването на кислород към нервните клетки на мозъка, е последствията - човек започва да бърка думите, нарушава се зрението му, координацията му и т.н.

Проблемът обаче идва постфактум на този процес и на съпътстващият го следващ цикъл. В кръвта серотонинът бързо се разрушава и нивото му пада. Ефектът от това е силното разширяване на съдовете и появата на остра пулсираща болка.

Някои аромати причиняват способността да отключват мигрената. В същото време ароматерапията е един сигурен и ефикасен начин за справяне с проблема.

Серотонинът е виновен за мигрената

Изключително добри резултати дават ароматните цигари, аромамедальоните, ваните, масажите с прилагане на ефирни масла, инхалациите, разтривките, даже вътрешната им употреба.

Особено важно е обаче да се подбере правилно маслото за конкретния човек, тъй като реакцията към ароматите е индивидуална.

Най-ефикасните масла при мигрена са тези от майорана, лимон, карамфил, босилек, лайка, евкалипт, розмарин, хвойна, ела, лавандула, мента, роза, иланг-иланг и др.

Понякога съществено облекчение на мигрената идва с изпиването на чашка кафе. В последните години са създадени някои силно действащи препарати, които са в състояние да спрат и най-силния мигренозен пристъп, препятствайки изхвърлянето на серотонин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати