Невенът – безценен дар от природата

Невен

Цветовете на невена действат успокоително на централната нервната система, понижават усещането на раздразнение и умора.

Билката усилва дейността на сърцето – увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и забавя ритъма.

Съцветията на нежното растение невен подпомагат зарастването на епитела на кожата при кожни раздразнения и рани. Билката е изключително ценен мехлем, тъй като мазилата, приготвени от нея имат силно противовъзпалително и противомикробно действие.

Мехлемът от невен е изключително ефикасен при разширени вени, подутини от измръзване и рани от изгаряне или следоперативни. Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката.

Крем от Невен

Невенът е познат като лечебно средство още от Древна Гърция. Днес настойка от невен помага при заболявания на черния дроб и против спазми на вътрешните органи.

Билката е любима на мързеливите домакини, защото семената, които образува в периода на цъфтеж, се запазват през зимата и рано на пролет покълва по подобие на плевелните растения.

Начин на приложение

Цветовете се прилагат във форма на запарка и отвара. Запарката се приготвя от 2 супени лъжици цветове и 400 г кипяща вода. оставят се да киснат в продължение на 2 часа и от прецедената запарка се приема 3 пъти на ден преди ядене.

Отварата се приготвя от 2 супени лъжици цветове, които се варят в 600 г кипяща вода 3 минути и се оставят да киснат в продължение на 1 час. Отварата се използва външно – за гаргара и възпаление на устната кухина.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
koky
koky
07.04.2011 15:47
Това на снимката не е невен, а Газания.
2
0
Стани
Стани
29.04.2014 09:51
газания си ти!!!
0
0