Природата е дала на човек всичко, от което се нуждае. Всяка храна и билка са създадени, освен за да ни поддържат живи, но и за да ни подсигурят крепко здраве. В миналото нашите предци чудесно са знаели кое е най-добро за тялото им.
Днес забързаното ежедневие, стресът, появата на нови и непознати храни и медикаменти отместиха погледа на човека от естествените дарове на природата. А те наистина лекуват.
В природата може да се открият естествени лекарства за всички болести. Антибиотиците, с които сме свикнали да борим тези състояния, убиват не само лошите, но и добрите бактерии. Освен това могат да създадат и резистентност. Поради това все повече хора обръщат поглед отново към природната медицина. Лечението чрез храни и растения дава по-добри резултати от предполаганото.
Билките
Почти всички билки в природата могат да се използват като природни антибиотици. Те са освен полезни, но и много вкусни. Индийското орехче, кардамон, джинджифил, анасонът, магданоз, риган, чили, кимион, копър, бахар, мащерка, мента, босилек, градински чай и розмарин могат да заместят солта, която повишава кръвното и задържането на вода. Те могат да се използват под много форми – свежи и сушени, за чай или като подправка. Съединенията във всяка от тях помагат при различни състояния.
Лук и чесън
Тези роднини в природата имат сходни качества, дължащи се на съдържанието на антибактериалните съединения фитонциди в състава им. За лечение те могат да се прилагат вътрешно или външно. С лук и чесън се лекуват всякакви инфекции в организма. Серните съединения в състава им пък действат срещу патогенните микроорганизми. Лукът включва в състава си фитонутриенти, които се борят със свободните радикали, а чесънът действа и срещу гъбички – богат набор от ползи за здравето.
Зеле
Обикновеното зеле, както и броколито, цветното и брюкселско зеле и кейлът съдържат в състава си серните съединения, имащи антибактериално свойства. Тези храни се препоръчват на хора със здрави стомаси, тъй като са много полезни заради неразтворимите фибри в тях. Освен за салати те могат да се приемат и под формата на сокове, в които са запазени всички съединения. В зелето се съдържа витамин U, който лекува стомашни язви. Големите дози витамин С пък го превръщат в унивесален природен антибиотик.
Освен всичко друго растението се използва и за лечение на мастити, фиброкисти и менструални болки, като суровите зелеви листенца се поставят директно върху засегнатото място.
Пчелни продукти
Всички пчелни продукти са лековити. Пчелният мед е най-разпространен и се използва както за вътрешно, така и за външно лечение. Той, както и прополисът, имат силно антимикробно действие. Тези продукти са използвани като антибиотици много преди съвременните да бъдат изобретени. Освен срещу микробите те се използват за лечение на черния дроб, за неутрализиране на токсините и за лечение на стомашни язви.
Ферментирали продукти
Ферментите, които се получават, щом даден продукт ферментира, създават полезните за организма пробиотици. Те активно се грижат за чревната флора и поддържат баланса между добрите и лоши бактерии в червата.
Ферментиралите продукти укрепват имунната система и активно се препоръчват при приема на синтетични антибиотици, нарушаващи чревната микрофлора. Като най-полезна храна за храносмилателната система с изразени антибактериални свойства се определят ферментиралите млечни продукти като киселото мляко, киселото зеле, кисели краставички и други.