ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Живовлек и кромид лук срещу болезнени мазоли

Живовлек и кромид лук срещу болезнени мазоли

Живовлек и кромид лук срещу болезнени мазоли

Мазолите се образуват в резултат на въздействащия натиск на някакъв предмет върху кожата. Благоприятни условия за възникването им на краката, където се получават от тесни или неудобни обувки.

Типични места за мазолите са палецът и кутрето на крака. Освен това често загрубяване на кожата се развива и в долната част на ходилото - на местата с максимален контакт и опора - между стъпалото и пищяла. Макар и по-рядко, меки мазоли могат да се образуват и между пръстите.

Принципите на лечение във всички случаи се основават на намаляване на натиска, оказван върху кожата. Най-лесно това може да се постигне със смяна на обувките.

Не бива обаче мазолите да се оставят да се лекуват от само себе си. Това често води до сериозни възпаления, изискващи оперативна намеса. След консултация със специалист и по негово предписание се мажат специални мехлеми и се налагат превръзки.

Специалните стелки също могат да са много полезни, но само при точно спазване на указанията за използването им.

За да се справите със стари мазоли и напукани пети, направете си вана с лайка и сода за хляб. Краката се киснат 20-25 минути. Содата помага да се омекоти кожата, а лайката дезинфекцира раните.

Обелете глава кромид лук, разрежете я наполовина и я залейте с оцет. Оставете я да престои едно денонощие на топло. След това извадете само лука и за кратко налагайте мазола с по един пласт два пъти дневно – сутрин и вечер.

Ако се е появил мазол на крака ви, сложете лист живовлек върху увредената кожа. Закрепете го с лекопласт или бинт и оставете превръзката през нощта.

Тази рецепта е много ефикасна. Живовлекът има противовъзпалително и заздравяващо действие. Неслучайно в много лечебни кремове добавят екстракт от него. Подобен ефект има и календулата. Затова вместо живовлек може да използвате нейните цветчета, като предварително ги натрошите на дребно.

Рейтинг

5 2
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати