ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Мазолите могат да ви вкарат в операционната

Мазолите могат да ви вкарат в операционната

Мазоли
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Мазолите не са никак за подценяване. Те се образуват в резултат на въздействието на натиск на някакъв предмет върху кожата. Благоприятни условия за възникването им на краката са случаите, когато костите на ходилото оказват натиск върху обувката.

Типичните места за образуване на мазоли са палецът и кутрета на крака. Честа загрубява и кожата в долната част на ходилото – на местата с максимален контакт и опора – между стъпалото и пищяла. Макар и по-рядко, мазоли могат да се образуват и между пръстите.

Ако усетите, че ще се появят мазоли върху краката ви, най-добре веднага сменете обувките. Специалните стелки също могат да са много полезни, но само при точно спазване на указанията за използването им.

При неизлекувани навреме мазоли е възможно и хирургическо отстраняване на тази част от костта, която предизвиква постоянния натиск и образуване на мазола.

Надеждната народна медицина има своите лекове срещу мазоли. Живовлякът е едно от растенията, които помагат срещу досадните образувания. Просто сложете лист живовляк върху увредената кожа. Закрепете го с лейкопласт или бинт и оставете превръзката през нощта. Би трябвало до сутринта проблемът да е решен.

Живовляк

Живовлекът има противовъзпалително и заздравяващо действие. Подобен ефект има и календулата. Затова вместо живовлек може да използвате нейните цветчета, като предварително ги натрошите на дребно. Преди това обаче трябва старателно да измиете растението, тъй като има опасност да инфектиране раничката.

Срещу стари и загрубели мазоли, пък помага лимоновата кора. Накиснете краката си преди лягане в топла вода и привържете към тях парче ненапълно остъргана лимонова кора. Сутринта свалете превръзката, а вечерта отново я сложете на болното място.

Правете тази процедура в продължение на 3-4 дни. После отново накиснете краката в топла вода и сол и внимателно изрежете мазолите с дезинфекцирана ножица.

По време на процедурата лимонената киселина ще размекне кожата и ще разтвари мазола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати