ezine.bg»Статии»Здраве»Грижата за зъбите гони куп болести

Грижата за зъбите гони куп болести

Грижата за зъбите гони куп болести
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Важно е да имате чисти и здрави зъби, а благодарение на това всяка врата ще ви бъде отворена. Не е приятно да се общува с човек, който няма зъби или пък те са развалени.

Огромно значение за здравината на зъбите има периодът на тяхното образуване - още първите седмици на бременността. Дали ще има детето здрави зъби, зависи от майката.

Затова по време на бременността жената трябва да консумира богата на витамини и минерални вещества храна. Освен това детето от раждането до навършване на 13-14-годишна възраст трябва да приема по лекарско предписание витамини, калциеви и флуорни препарати.

Грижите за зъбите на детето трябва да започнат от тригодишна възраст, тъй като здравите млечни зъби имат голямо значение както за процеса на дъвкането, така и за местоположението на постоянните зъби.

Необходимо е да се поддържа идеална хигиена на устнатa кухина, за да се предпазят зъбите от увреждане. Най-честото заболяване на зъбите е кариесът.

Остатъците между зъбите от въглехидратна храна (бонбони, шоколад, сладкиши, конфитюри) се разграждат до киселини от бактериите на устната кухина и разяждат емайла на зъба. Така се образува малка дупчица наречена кариес, която може да се увеличи и да разруши целия зъб.

Приемането на въглехидратни храна трябва да се ограничи в трите главни хранения като закуска, обяд и вечеря. Комбинирана с останалата храна, захарта уврежда зъбите по-малко, отколкото, ако се приема самостоятелно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати