Ако партньорът ви хърка

Ако партньорът ви хърка

Когато дишаме през носа въздушният поток минава над мекото небце, което приляга плътно към корена на езика. Въздушната струя навлиза без излишно завихряне в ларинкса.

При дишане с отворена уста, въздушната струя първоначално се завихря в зоната на фаринкса, което при стеснени въздухоносни пътища и при отпусната мускулатура е съпроводено с вибрация на меките тъкани и акустично се възприема като хъркане.

Според някои теории хъркането води началото си като умение, необходимо за оцеляването на древните хора. Идеята е, че силното хъркане имитира рева на зверовете.

Действителната причина е наличието на голямо количество мека, месеста тъкан в устата и гърлото, като език, мъжец, сливици. Тъй като въздухът прави усилие да премине през меките препятствия, те вибрират, а резултатът е добре познатата "нощна серенада".

Близо един на всеки четирима мъже и една на всеки седем жени хъркат често през нощта. В някои случаи хъркането не е просто неприятен нощен шум, а може да бъде знак за сериозно и опасно нарушение на съня. То е познато като сънна апнея.

Излишните килограми и консумацията на алкохол например са от голямо значение за хъркането. Ако пациентът свали килограми и ограничи алкохолните напитки, ще постигне забележителен успех по отношение на тишината и спокойствието през нощта.

Новите дентални устройства против хъркане, които се състоят от части, поставяни в устната кухина по време на сън, са ефективни най-вече при хората, които спят по гръб.

Проблемът на спането по гръб е, че езикът може да застане върху гърлото и да блокира пътя на въздуха. Така хъркането се засилва.

Какво да направите, когато партньорът ви хърка? Хъркането не винаги може да се повлияе, но последиците могат да се преодолеят. Когато интензитетът на звука не е голям, този постоянен шум се толерира от нормално спящия човек.

Ако сънят ви е повърхностен и хъркането на партньора ви буди, вашият сън "отива на кино". По-силното хъркане може значително да се отслаби с помощта на "тапи за уши". По законите на физиката, силата на звука отслабва пропорционално на квадрата на разстоянието - отделна стая за сън е разумно решение.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кумчо Вълчо
Кумчо Вълчо
30.11.2013 15:29
Изходът от апнеята е един- ципап апарат. Имах такъв проблем, но го реших по този начин.
0
0