ezine.bg»Статии»Здраве»Десет причини да откажете цигарите

Десет причини да откажете цигарите

Десет причини да откажете цигарите

Всеки пушач, независимо колко силно е привързан към цигарите, поне веднъж се е запитал "Защо пък да не откажа цигарите? ". Какво ще спечелите, ако успеете да се разделите с вредния си навик?

- Ще живее по-дълго - всяка изпушена цигара съкращава живота на човек с цели 12 минути. Това означава, че 10 цигари на ден в течение на 10 години са отнели от живота ви 9 месеца. Пасивното пушене също застрашава. Жените, чиито мъже пушат и ежедневно са принудени да вдишват цигарите, живеят 4 години по-малко от тези, които се радват на чист въздух.

- Ще се радвате на бели зъби - никотинът способства за потъмняването на зъбите. Ако се избавите от него и се погрижите за почистването на зъбния камък, ще се радвате на бели и здрави зъби.

- Ще съхраните здравето на децата - цигарения дим е вреден не само за вас, но и за всички около вас. Той е особено опасен за децата, тъй като вие ги превръщате автоматично в пасивни пушачи. Ако искате да имате здраво и щастливо дете – спрете да пушите.

- Ще предпазите белите си дробове - пушачите в сравнение с останалите най-често страдат от хроничен бронхит и емфизема на белите дробове. Тези болести са предизвикани от затруднението на органите да се снабдяват нормално с кислород, както и с необходимото количество чист въздух, което може да доведе до много сериозни проблеми и дори смърт.

- Ще защитите сърцето и кръвоносните съдове - пушачите са 2-4 пъти по-застрашени от заболяване на сърцето. Освен това цигарите повишават вероятността от развитие на атеросклероза, хипертония, стенокардия и други проблеми и сериозни заболявания на сърцето.

- Ще намалите риска да се разболеете от рак - цигарите и димът от тях съдържат повече от 3 хиляди химически съединения, 60 и повече от които се явяват канцерогенни. Те променят генетичния материал на клетките и са предпоставка за преобразуването им в ракови клетки. Най-голямата заплаха е рак на белите дробове, който се среща при 90% от дългогодишните пушачи. Хроничните пушачи са застрашени още от рак на гърлото, устата, пакреаса, гърдата, а също така на бъбреците и стомаха. Учените са установили още връзка между цигарите и рака на млечните жлези, както и шийката на матката, напомня "Уикенд за жената".

- Ще спестите пари - в момента цената на една кутия е около 5 лв. Ако пушите по кутия на ден средно на месец, давате по 150 лв. за цигари. Събирайте всеки ден парите които бихте дали за цигари и се наградете в края на месеца. Така ще установите колко неща може да си купите и от какво сте се лишавали.

- Ще запазите младостта си - жените, които пушат, остаряват по-бързо и погрозняват повече от тези, които нямат вредния навик. Всичко се крие в това, че цигарения дим предизвиква кратковременни спазми на кръвоносните съдове, от които преждевременно старее кожата. Освен това пушенето може да е причина за появата на много кожни болести, намалява се достига на полезните вещества и витамините до кожата, които й помагат да бъде защитена от повреждане.

- Мъжете ще ви харесват повече - много е погрешно мнението на някой жени, че пушенето не прави никакво впечатление на мъжа. Доказано е, че пушачките по-трудно създават сериозна връзки.

- Ще бъдете бодри и енергични - сутрин ще имате енергия да свършите цялата работа на света, а от умората е главоболието ви няма да има и спомен. Именно това изпитват хората които стоят далеч от цигарите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати