В Англия разделиха сиамски близначки

В Англия разделиха сиамски близначки

Британски хирурзи успяха да разделят успешно сиамски близначки със срастване в областта на главата след няколко уникални и рискови операции в лондонската детска болница.

Сиамските близнаци е общо наименование на еднояйчни близнаци, които имат общи части на телата си. Сиамски близнаци се раждат сравнително рядко, например веднъж на всеки 100 000 новородени.

Това явление е слабо завишено в Югозападна Азия и Африка. Половината от сиамските близнаци са мъртвородени, а за останалите шансът за оцеляване е 25%, сочи световната статистика.

Съществуват различни теории за причините на това явление. Най-известните сиамски близнаци са Чанг и Енг (1811-1874), братя, родени в Сиам, днешен Тайланд.

Те станали известни в цял свят, който обиколили заедно със своя цирк. Прочули се като Сиамските близнаци, откъдето наименованието било прието за хора, родени слепени един за друг.

11-месечните Ритал и Ритаг Габура от Судан се чувстват добре след операцията по разделянето им. Интервенцията е изключително сложна, особено при сраствания на главата. Тъй като системата на кръвообръщение в мозъка на двете момиченца е обща.

Мозъкът на Ритал наполовина се хранел с кръвта, постъпваща от организма на сестра й, поради което сърцето на Ритаг не се справяло с повишеното натоварване.

Хирурзите трябвало внимателно да разделят кръвоносните съдове на двете деца и да създадат у всяко от тях собствена кръвоносна система на мозъка.

Разделянето на близнаците е протекло на четири етапа: две операции били извършени през май, третата - през юли, а последната, четвъртата, на 15 август. Лекарите обаче я оповестиха чак месец по-късно, след като окончателно се увериха в успеха.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати