Симптоми при апендисит

Симптоми при апендисит

Апендисит е възпаление на апендикса, придатъка на сляпото черво. Когато се говори за апендисит, се различават два вида – хроничен и остър. Хроничният се появява периодично и може да се каже, че той е в по-лека форма, дори може да не предизвика силна болка. Той е придружен от различни стомашно-чревни оплаквания като колит, гадене и запек. Организмът сам се справя с него и симптомите сами отшумяват. Лошото е, че веднъж появил се, хроничния апендисит продължава да се обажда периодично и да създава дискомфорт на тялото.

За острия апендисит е характерна внезапна и силна болка в целия стомах или около областта на пъпа. Постепенно болката започва да се усеща долу в дясно и е възможно силата и да намалее. Това обаче съвсем не означава, че опасността е отминала. Важно е да знаете, че ако усетите такива симптоми веднага трябва да се консултирате с лекар, за да избегнете следващи и по-тежки усложнения.

Много лекари казват, че могат да разпознаят апендисита само по симптомите и напипване на самото място. Същите симптоми обаче са характерни и за пукане на киста на десния яйчник при жените. Затова е хубаво да се правят и някои изследвания, които да потвърдят с точност какъв е проблема.

Методите по установяване на апендисит включват:

Изследване на кръвта, за да се установи има ли увеличение на белите кръвни телца, което е показател за възпаление.

Изследване на урината.

Ехография, която да установи състоянието на органите в стомаха.

Преглед при гинеколог или уролог за отстраняване на съмнения за други заболявания.

Ако страдате от хроничен апендисит, ще бъдете подложени на лечение с антибиотици и различни противовъзпалителни медикаменти. Острият апендисит се отстранява напълно чрез операция.

Знайте, че нелекуваният апендисит и най-вече острия, който не е подложен на операция може да има сериозен изход за вас. Ако не обърнете внимание на възпалението може той да се спука и да получите перитонит. Натравянето на организма след спукването може да има фатален край. Когато усетите описаните симптоми веднага потърсете лекар.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати