ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Какво представлява фитотерапията

Какво представлява фитотерапията

Фитотерапия

Фитотерапията е лечение с лекарствени растения и представлява най-древния метод за лечение. Преди да се развият химията, биологията, анатомията и други науки, хората са използвали растенията като лекарства.

С развитието на медицината фитотерапията е отстъпила на заден план, но е незаслужено забравена. Между растенията, които са лечебни, има такива, които съдържат гликозиди – това е момината сълза, има и такива, които съдържат етерични маслахмел, маточина, мента, копър, лайка и др.

Морските водорасли съдържат много йод. Има и растения с много профилно действие – това са пелин, шипка, коприва, кантарион и много други.

Растенията, които са събрани с цел да се използват като лекарства, се употребяват като настойки и отвари в допълнение на медикаментозното лечение.

Билкови таблетки

При избор на лекарствени растения за лечение на определени заболявания трябва да се имат предвид други заболявания на организма, които може да са противопоказание за употребата на тези растения. Затова преди да използвате фитотерапията, консултирайте се с лекар, ако имате съпътстващи заболявания.

Дори само ароматите от лечебните отвари имат оздравителен ефект върху организма. Използването на билките като чай дава добър ефект не само върху заболяванията, но и върху общото състояние на организма.

Известни са хиляди лекарствени растения в цял свят. Всяко от тях има много различни лечебни свойства. Копривата например повишава тонуса на организма, помага за премахване на главоболие, избавя от алергии.

Повечето растения намаляват обема и тежестта на нанесените на различните органи увреждания на тъканите. При употреба лекарствените растения, както и лекарствата, могат да предизвикат непредвидени последствия, затова не правете експерименти със собственото си тяло, а следвайте проверени рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати