Инфекции, причинени от Стрептококи

Стрептококови инфекции

Стрептококите са болестотворни бактерии от семейство Стрептококови.

Стрептококите от група А обикновено се предават при непосредствен контакт - от човек на човек. Понякога те могат да се разпространяват по въздушно-капков път или ако се докоснете до предмети, които наскоро са били ползвани от заразено лице.

Тези стрептококи могат да доведат до широк спектър от заболявания, но най-често срещаното е стрептококовият фарингит. Човек, страдащ от него обикновено има най-малко две от четири от тези признаци или симптоми: зачервено гърло, трудно и болезнено преглъщане; температура над 38.3 градуса; червени и уголемени сливици - може да има бели петна от гной по тях или на гърлото; подути лимфни възли в областта на шията.

Кашлица и/или хрема обикновено не се появяват при индикация за стрептококов фарингит. Тези симптоми по-скоро посочват, включително и възпаленото гърло, че причинителят на инфекцията е вирус.

Други заболявания и усложнения, които могат да се появят от стрептококите са: скарлатина, ревматизъм, увреждане на бъбреците, инфекции на кожата и рани в някои случаи, некротизиращ фасциит и синдром на токсичния шок.

Симптомите и признаците на стрептококовите заболявания са различни и са свързани със зоната на тялото, която е в процес на инфектиране и могат да бъдат, например: болки в гърлото, подути лимфни възли, ниско кръвно налягане и органна недостатъчност при състояние на токсичен шок.

Стрептококи

Ранната симптоматика на некротизиращия фасциит включва вдигането на висока температура и треска, силна болка и подуване на тялото, както и еритема (зачервяване) на областта, където стрептококивите организми влизат в тялото, освобождаване на течност от заразената тъкан, загуба на кожа и ниско кръвно налягане.

Най-честите симптоми, съпровождащи развитието на синдрома на токсичния шок, са неспецифични и започват с грипоподобни признаци на лека треска и неразположение, след това състоянието често внезапно прогресира с появата на висока температура, гадене, повръщане, диария, кожен обрив и ниско кръвно налягане. Ако състоянието не бъде овладяно, може да доведе до объркване, главоболие, припадъци и загуба на кожа от дланите на ръцете и от стъпалата на краката.

Въпреки че пероралните антибиотици са ефективни при лечението на леки форми на инфекции, причинени от стрептококи група А, по-сериозните усложнения от тях обикновено изискват приема на множество антибиотици още повече, че на някои пациенти може да се наложи хирургическа намеса, за да се отстранят поразените и умиращи тъкани.

Прогнозата за лечението особено на леките инфекции от стрептококи обикновено е много добра. Превенцията от заразяване с тях е успешна, ако се съблюдава пазенето на добра лична хигиена като измиването на ръцете и избягването на хранене или пиене със замърсени прибори и съдове, както и да не контактувате със заразено лице.

Всички стрептококи от група А се повлияват силно от антибиотици като пеницилина. В терапията на сериозни гнойни инфекции могат да се приложат и антистрептококови гамаглобулинови препарати.

Заболяванията, причинени от стрептококи група Б, обикновено се отнасят до разпространението на бактерии в червата, вагината и ректума - при 15%-45% от всички здрави жени. Последващите инфекции могат да повлияят на новородени, деца и на възрастни.

Стрептококови бактерии

Повечето бременни жени, които са заразени с този тип бактерии, нямат симптоми. Инфекцията се разпространява при бебетата, преди или по време на раждането им. Симптомите при тях могат да включват висока температура, проблеми с дишането, летаргия и лошо хранене. Диагностиката на инфекцията със стрептококите се извършва чрез изолиране на организма -причинител от телесните течности и неговото лабораторно изследване. Усложненията от нея включват: сепсис, пневмония, менингит и понякога смърт.

При новородените стрептококовата инфекция от група Б обикновено се развива в рамките на първите 24 часа от живота им. Признаците и симптомите, които могат да бъдат наблюдавани при бебетата са: треска, проблеми с дишането, сумтене, синкав цвят на кожата, гърчове, изтощеност или скованост в движенията, аномалии на сърдечната честота и кръвното налягане, лошо хранене и нервност.

Възрастните, които развиват инвазивна инфекция със стрептококи, могат да имат сепсис, възпаление на кожата и инфекция на меките тъкани, костите и ставите, усложнения на белите дробове - пневмония, или по-рядко менингит.

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати