Газираните напитки са по-опасни за жените

Газирани напитки
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Ново изследване на университета в Осака показва плашеща тенденция относно газираните напитки. Учените доказват, че жените, консумиращи газирани напитки, са изложени на в пъти по-висок риск от инсулт от мъжете.

За вредите от захар-съдържащите газирани напитки се говори от доста време насам. Японските учени посочват, че именно захарните продукти увеличават до 80 % шанса от образуване на съсирек в мозъка.

Новото им проучване обаче доказва, че за мъжете опасността от инсулт заради газираните напитки не е толкова голяма. Малко изследвания до момента са разглеждали точната връзка между консумацията на газирани напитки и съсиреците в мозъка.

Газирано

40 000 мъже и жени са взели участие в проучването, проведено от учените в университета в Осака. Изследваните са наблюдавани в продължение на 18 години. Те документирали стриктно своите хранителни навици, включително консумацията на безалкохолни напитки. В периода на изследването близо 2000 доброволци получили инсулт.

Жените, които пиели дори една газирана напитка на ден, увеличили с 83% шанса да получат исхемичен инсулт. При него съсирек спира снабдяването с кръв на мозъка. Не се открива връзка между хеморагичния инсулт и сърдечните заболявания.

Бургер и кола

Освен с инсулта, газираните напитки са пряко свързани с наднормено тегло и диабет от втори тип. Те обаче сами по себе си са рисков фактор за получаване на инсулт.

Откритието на учените от университета в Осака отчасти потвърждава американско изследване, публикувано по-рано тази година.

При него се установява, че пиенето на подсладени напитки или нискокалорийни алтернативи, увеличава риска от инсулт при двата пола.

Лекари от цял свят препоръчват и дори настояват хората да не пият газирани безалкохолни напитки и още повече да не се купуват и дават на децата. Освен изброените негативи, газираните напитки са обвинявани за още редица проблеми и заболявания.

Смята се, че именно те играят важна роля за развитието на рак на панкреаса. Миксът от консерванти, подсладители и оцветители е просто безумен и повече от вреден за здравето ни.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Курчо
Курчо
08.09.2013 04:20
Абе ахмаци, газираните напитки, или сладките напитки действат така. Ако пия газирана вода пак ли мога да хвана диабет?
1
0