Лишеи по тялото

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Лосион за тяло

Когато кожата на тялото бъде нападната от микроби, гъбички или някой вирус, то тя променя изцяло вида си. На места придобива необичайни пигментирани участъци, появяват се дребни люспици и като цяло става груба, нееластична и по-твърда от нормалното. Именно тези промени се причиняват от т.нар. лишеи по тялото.

Под наименованието лишеи по тялото се разбират множество разнообразни промени по него. Лишеите са изключително типични за периода на пубертета, особено в началната му фаза. Наблюдава се появата на петна по кожата с различни форми и големина. Те биват покрити с дребни люспи с трицевидна форма.

Имат тъмен цвят, а след като паднат, оставят след себе си белезникави петна, които са доста неприятни естетически. Тези петна остават най-често на лицето на болния и са израз на себорея.

Лишеи по тялото

При образуването на тези лишеи важно роля играят и някои гъбички. Като спомагателен фактор за появата им се счита още липсата на витамини, най-вече на А и D.

Причините за поява на лишеи са няколко. Важно е влиянието на атмосферата върху кожата, на вятъра и дъжда, които предразполагат откритите части на тялото към появата на лишеи. Друг фактор е и недоброто изсушаване на кожата след банята, особено на местата, където е останал и сапун.

Истинските лишеи – микозите, дължат появата си на гъбичките, нападащи най-често космите. Засягат окосмената част на главата, но не рядко се пренасят и по космите на лицето, и тялото. Разпространяват се изключително бързо, поради което е нужно взимането на незабавни мерки. Въпреки това не представляват сериозен козметичен проблем. Този вид лишеи засяга отново младежите в и преди пубертет, както и малките деца.

Кожа

Друга разновидност е пъстроцветеният лишей. Засяга младежите в след пубертетна фаза. Локализира се по основните части на тялото - раменете, гърба, корема по-рядко шията, но никога лицето.

Причинява се от гъбична инфекция, разполагаща се в епидермиса на кожата. Петната, които този вид лишеи оставят, имат различен цвят, форма и големина. Безобидни са и не предизвикват болка, но са доста неприятен козметичен проблем. Появата на пъстроцветни лишеи се благоприятства най-вече от потенето.

Борбата и лечението на лишеите е доста трудна. Препоръчително е да се започне рано на пролет. Народната медицина съветва засегнатите места да се мажат с йодно-салицилов спирт в продължение на 15 дни, а след това тези лишеи се облъчват с UV-лъчи, за да се избегне различният цвят на кожата.

Друг изпитан метод е мазането с лосион против пърхот на засегнатите гръб, корем, гърди, шия, ръце в продължение на една седмица всяка вечер след баня. През втората седмица процедурата се повтаря, но през ден.

Ако проблемът с лишеите е по-сериозен, е наложително лечението при дерматолог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest