ezine.bg»Статии»Здраве»Непоносимост към хистамин

Непоносимост към хистамин

Хистаминова непоносимост
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Хистаминът е биогенен амин, съдържащ се при хората, животните, растенията, бактериите, както и в редица хранителни продукти. В човешкия организъм хистаминът основно играе роля на вещество-посредник. Той участва в защитната реакция срещу антителата и алергичните реакции, като регулира функциите и на други органи и системи.

Непоносимостта към хистамин бива вродена или придобита. Дължи се основно на недостига на ензима ДиАминоОксидаза/ ДАО/. Той разгражда съдържащия се в храните хистамин, а когато не присъства в достатъчно количество в тънките черва или е с намалена активност, се развиват признаците на хистаминова непоносимост.

Малките количества на ензима ДАО не са достатъчни за разграждане на приетия с храната хистамин и той попада в кръвообръщението. За да се лекува, този ензим трябва да се потисне от медикаменти.

Симптомите, настъпващи след поемането на хистамин, са многообразни. Най-типични и чести са оплаквания в областта на стомаха и червата, като диарии, коремни болки и газове. Други типични признаци са тежка умора, леко виене на свят или главоболие.

Рядко се появяват кожни проблеми, като сърбеж или обриви. Подобни симптоми често се свързват от хората с алергия, но тук не участва имунната система. Алергологичните тестове са отрицателни и не отчитат причинителя.

Бира

Хистаминът възниква, когато хранителните продукти отлежават по-дълго, определени бактерии и гъби разграждат или променят белтъчините. Подобен процес се наблюдава при процеси като зреенето на сирене и сушенето на колбаси и месо.

Хистамин може да се образува и при ферментацията на алкохол, например в бира, вино и шампанско. Богати на хистамин храни са и всички видове риба, киселото зеле и някои определени видове зеленчуци, например спанакът.

Има и храни, наречени хистаминолибератори. Те не съдържат големи количества на хистамин, но активно участват в освобождаването на съдържащия се хистамин в организма и водят до подобни реакции. Това са най-вече шоколадът, някои ядки и ананас.

Продукти

В един и същи хранителен продукт хистаминът варира. Поради това такива продукти не се понасят еднакво добре от организма, а предизвиканите симптоми могат да бъдат разнообразни и неспецифични.

При съмнения за хистаминова непоносимост се провежда кръвен тест D–HIT, при който се измерва активността на ензима ДАО. Лечението има два варианта. Първият е храненето да бъде обогатено на хистамин чрез повишената консумация на плодове, зеленчуци и пресни хранителни продукти.

Друга възможност е приемането на ДАОЗИН преди всяко хранене - единствената в света диетична хранителна добавка, която по естествена начин балансира съдържанието на хистамин в организма. Приемът и позволява на засегнатите отново да ядат всичко и да се наслаждават на храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати