Ротавирусите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k463
Ротавирус
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Ротавирусите са тези вируси, които най-често причиняват острите вирусни диарии. Около 95% от децата се заразяват с ротавирус още преди 5-годишна възраст. Пикът на заболяването обикновено настъпва между 6 и 12 месеца от живота на детето, когато ролята на майчините антитела намалява.

Източник на заразата могат да са както болните, така и здравите заразоносители. Заразяването става посредством отделяне на вирусите с изхожданията и последващо заразяване посредством поемането им през устата, както и чрез контакт.

Хигиената, колкото и добра да е тя, не унищожава вируса. Микробите живеят върху ръцете минимум два часа. Това прави 100 % сигурно заразяването на всеки от нас поне веднъж в живота.

Смята се, че инкубационният, скрит период на болестта трае от около 15 часа до 7 дни, но най-често е 1-3 дни. Заразата обикновено започва своята външна проява с висока температура - около 38 градуса, болки в корема високо горе и около пъпа. Следват многократни диарични изхождания до 10-15 и повече в денонощието.

Те често биват придружени с многократни повръщания. В рамките на 12-24 часа от началото на диарията се стига до дехидратация. При 30 % от заболелите се наблюдават и възпаление на горните дихателни пътища - хрема, болки гърлото, остра суха кашлица.

Ротавирус ваксина

Обикновено ротавирусното заболяване преминава за 3-4 дни. Евентуалните усложнения на инфекцията, освен екстремната дехидратация, могат да са бронхопневмония - възпаление на белия дроб, отит - възпаление на ухото, пиелонефрит - възпаление на бъбреците и др. Това обаче е много рядко наблюдавано явление.

Ротавирусните инфекции обикновено преминават благоприятно. Антибиотичното лечение не помага. Борбата с тях включва адекватно оводняване на организма, както и спиране на повръщането.

Пикът на заболяването е в ранна възраст. Поради това ротавирусна ваксинацията се прави в най-ранна възраст - между 6-седмици и 6-тия месец, за да може бебето да е защитено преди пика на заболяването. Въпреки това обаче всеки човек може да се зарази, независимо от възрастта си.

За да не станете жертва на тази инфекция, най-важно е спазването на стриктна хигиена. Преди консумация всички плодове и зеленчуци трябва да са старателно измити, а храната трябва да е минала през необходимата топлинна обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest