ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Помощ! Кръв в изпражненията

Помощ! Кръв в изпражненията

Тоалетна

Характеристиката на изпражненията на човек винаги е било основен показател за здравословното състояние на човек. По особеностите може да се съди за това дали има наличие на определено заболяване и дали индивида води здравословен начин на живот.

Наличието на кръв в изпражненията е нещо, което винаги безпокои. Причините за него обаче не винаги са толкова обезпокояващи, колкото си мислим.

Главно за определяне причините за наличието на кръв в изпражненията, е цвета ѝ. Освен това, трябва да се наблюдава кога се появява - преди, по време на или след изхождане.

При определяне на проблема на лекаря ще са му нужни и разяснения относно придружаващите симптоми – има ли наличие на болка, къде се локализира тя и кога, наблюдава ли се повишаване на телесната температура, налично ли е гадене, наблюдава ли се връзка с консумацията на определени храни, колко време след хранене се появява или не е обвързано. Целта им е да се опишат всички оплаквания на пациента, които имат връзка със състоянието.

Цвета на кръвта в изпражненията може да варира – от ярко червена (артериална), винена, тъмна към черна и смолиста. Има случаи, при които наличието и не се установява с просто око. При тях, за присъствието и се разбира при рутинни изследвания.

Кръвта в изпражненията най-често говори за болестно състояние на стомашно-чревния тракт. Това може да се дължи на проблеми от хемороиди до сериозни заболявания като рак. Поради това подобни признаци винаги се отива на лекар.

Изхождане

Когато кръвта е ярко червен, то става въпрос за ректалното кървене. Това показва, че мястото на кръвоизлива е близо до изхода на храносмилателната система. Обикновено нейният произход е анусът. Често бива примесена с частици от изпражненията и/или съсиреци.

Друг първоизточник на ярката червена кръв може да е ректума (правото черво) или от съседното му сигмовидно черво.

Когато цветът на кръвта е винен или тъмночервен, то това се дължи на проблем в хоризонтално дебело или възходящо дебело черво, по-далечните първи части на колона, близки до тънките черва, както и цекума и апендикса.

В редки случаи кръвта във фекалиите е черна, със силна неприятна миризма. Този вид изпражнения се наричат мелена. Наблюдава се, когато кръвта престоява дълго в колона. Това е ясен показател за наличие на кръвоизлив в горната част на гастро-ентералния тракт, като язва на стомаха или дванадесетопръстника или от тънките черва. В някои случаи мелената се дължи на кръвоизлив от възходящото дебело черво.

Често при хората, страдащи от тежък запек и придвижването на съдържимото на червата е твърде бавно, кръвта в изпражненията трудно се различава. Може да се определи само при лабораторно изследване.

При наличието ѝ, е нужно да се разбере дали случаят се дължи на ректален кръвоизлив или на кръвоизлив от горната част на гастро-ентералния тракт. Разбира се, причини за подобна „скрита” кръв в изпражненията може да се дължи на същите, както при ректалния кръвоизлив, но и на анемия, вследствие на дефицит на йод.

Каквато и да е причината за наличие на кръв в изпражненията, посещението при лекар е задължително.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати