Симптоми при висока кръвна захар

Жажда
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма - бял-9%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма - бял
34.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Хипергликемията е медицински термин за високи нива на глюкозата в кръвта (кръвна захар). До това състояние се достига, когато тялото произвежда твърде малко инсулин или когато организмът не може да използва инсулина правилно. Какво причинява хипергликемия?

Редица неща могат да предизвикат хипергликемия: Ако имате диабет тип 1, е възможно да не сте приели достатъчно инсулин. Ако имате диабет тип 2, тялото ви може да произвежда достатъчно инсулин, но той да не е толкова ефективен, колкото е необходимо. Ядете повече от необходимото или се упражнявате по-малко. Организма е подложен на стрес в следствие на заболяване, като настинка или грип, или пък по-лошото - живеете в непрекъснат стрес.

Какви са симптомите на хипергликемията? Признаците и симптомите включват: високи нива на глюкоза в кръвта; високи нива на захар в урината; честото уриниране; постоянно чувство на жажда.

Всеки човек трябва да проверява кръвната си захар често и особено ако има диабетици в семейството си. Посъветвайте се с вашия лекар, колко често трябва да правите това, за да се предпазите от по-сериозни проблеми.

Как да управлявате хипергликемията? Вие често можете да понижите нивото на кръвната захар чрез упражнения. Въпреки това, ако кръвната захар е над 240 мг / дл, проверете урината си за кетони. Ако имате кетони, не се упражнявайте. Когато кетоните са налице упражненията могат да предизвикат повишаване на нивото на глюкозата в кръвта.

При всеки от случаите вие ще трябва да се посъветвате с вашия лекар, за да намерите най-сигурният начин, чрез който да намалите нивото на кръвната глюкоза. Намаляването на количеството храна, което поемате също може да помогне.

Кръвна Захар

Посъветвайте се с диетолог, за да направите промени във вашия хранителен режим. Ако упражненията и промените в диетата не работят, вашият лекар може да променя количеството инсулин или евентуално интервала през който го приемате.

Хипергликемията може да бъде сериозен проблем, ако не се лекува, така че е важно да започнете лечение веднага след като го откриете. Ако хипергликемията не бъде лекувана, можете да изпаднете в състояние, наречено кетоацидоза (диабетна кома). Кетоацидозата се развива, когато тялото ви не разполага с достатъчно инсулин.

Без инсулин, тялото ви не може да използва глюкозата за гориво, така че то започва да разгражда мазнините и да ги използва за енергия. Когато тялото ви разгражда мазнини се получават отпадни продукти, наречени кетони. Вашето тяло не може да понася големи количества кетони и ще се опита да се отърве от тях чрез урината.

За съжаление, тялото не може да освободи от всички кетони и те се натрупват в кръвта, което може да доведе до кетоацидоза. Кетоацидоза е животозастрашаваща и трябва незабавно да бъде лекувана.

Симптомите включват недостиг на въздух; гадене и повръщане; усещане за сухота в устата.

Повишението на кръвната захар може да отчетете, ако забележите непрекъснатия глад, който изпитвате. Това е знак, че организмът не усвоява добре глюкозата, заради което производството на инсулин се засилва. Когато казваме постоянен глад, имаме предвид да огладнявате минути след като сте се нахранили. Това е необичайно състояние и сериозна индикация за повишаване на захарта.

Ако спазвате правилото за хидратация и пиете повече вода, следва и да посещавате тоалетната по-често. В случай че забележите често уриниране без да сте приемали течности обаче, това може да бъде симптом за проблем с кръвната захар. По-този начин организмът се бори с излишното количество захар и опитва да го изхвърли.

Непрекъснатата жажда е сходен на горния симптом. Това отново е реакция на организма, който се опитва да усвои изобилието от захар с течности. Това води до честото уриниране, както споменахме, до прекаленото отделяне на течности, дехидратация и отново ни връща до жажда. Цикъл, който ако забележите, че се случва, трябва да се консултирате с лекар.

Нетипичен симптом за повишаване на кръвната захар е физическата умора, която изпитвате без реално да сте допринесли за нея. Дори да приемате достатъчно захар, която да ви поддържа тонизирани, ако тя не се усвоява добре, се натрупва в кръвта. Това води до непрестанната умора, като може да бъде предпоставка за развива и на по-сериозни заболявания.

Основен симптом на високата кръвна захар и диабета са кожните раздразнения и по-точно сърбежът и сухотата на кожата. Когато не може да се справи с натрупаното количество захар сам, организмът започва да търси други начин. Той се стреми да събере достатъчно вода обикновено от кожата. Това води до дехидратация, която може да забележите и външно, забелязвайки тъмни петна на места по ръцете и шията. Също така може да се наблюдава пожълтяване на ноктите, дланите или краката.

Ако усетите рязка промяна в теглото - отслабване или напълняване без видима причина, помислете дали кръвната ви захар не се е повишила. В първия случай организмът си набавя нужната липсваща енергия от протеините в мускулната ви маса. При втория е възможно да задържате излишна вода в организма, което води до покачване на цифрите на кантара.

Честото боледуване от грип, настинка или инфекции също може да се отнесе към симптомите на висока захар, тъй като тогава имунитетът пада значително. Организмът става крайно податлив на всякакви бактерии и вируси, поддавайки се на техните атаки.

Малко познат признак за високи нива на захарта е бавното зарастване на рани и други различни наранявания. Захарта пречи на тъканите да се възстановят и това води до трудно заздравяване.

Хипергликемията засяга не само физическото състояние, може да окаже негативно влияние и на мозъчната дейност. То се изразява в проблеми с паметта и концентрацията, лесно разсейване и значително по-ниска продуктивност.

Диабетът върви ръка за ръка с проблемите със зрението. Ако усетите, че виждате замъглено или се появят някакви петънца, които ви пречат да виждате добре, проверете кръвната си захар. Това нарушение се наблюдава вследствие на унищожаване на малките кръвоносните съдове в очите от повишените нива на захарта.

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
елка
елка
02.02.2014 16:04
как се сваля високо кръвно налягане и какви са причините за него
20
2
Иван
Иван
28.01.2014 17:50
не съм много съгласен
4
0