Симптоми при висока кръвна захар

Жажда

Хипергликемията е медицински термин за високи нива на глюкозата в кръвта (кръвна захар). До това състояние се достига, когато тялото произвежда твърде малко инсулин или когато организмът не може да използва инсулина правилно. Какво причинява хипергликемия?

Редица неща могат да предизвикат хипергликемия: Ако имате диабет тип 1, е възможно да не сте приели достатъчно инсулин. Ако имате диабет тип 2, тялото ви може да произвежда достатъчно инсулин, но той да не е толкова ефективен, колкото е необходимо. Ядете повече от необходимото или се упражнявате по-малко. Организма е подложен на стрес в следствие на заболяване, като настинка или грип, или пък по-лошото - живеете в непрекъснат стрес.

Какви са симптомите на хипергликемията? Признаците и симптомите включват: високи нива на глюкоза в кръвта; високи нива на захар в урината; честото уриниране; постоянно чувство на жажда.

Всеки човек трябва да проверява кръвната си захар често и особено ако има диабетици в семейството си. Посъветвайте се с вашия лекар, колко често трябва да правите това, за да се предпазите от по-сериозни проблеми.

Как да управлявате хипергликемията? Вие често можете да понижите нивото на кръвната захар чрез упражнения. Въпреки това, ако кръвната захар е над 240 мг / дл, проверете урината си за кетони. Ако имате кетони, не се упражнявайте. Когато кетоните са налице упражненията могат да предизвикат повишаване на нивото на глюкозата в кръвта.

При всеки от случаите вие ще трябва да се посъветвате с вашия лекар, за да намерите най-сигурният начин, чрез който да намалите нивото на кръвната глюкоза. Намаляването на количеството храна, което поемате също може да помогне.

Кръвна Захар

Посъветвайте се с диетолог, за да направите промени във вашия хранителен режим. Ако упражненията и промените в диетата не работят, вашият лекар може да променя количеството инсулин или евентуално интервала през който го приемате.

Хипергликемията може да бъде сериозен проблем, ако не се лекува, така че е важно да започнете лечение веднага след като го откриете. Ако хипергликемията не бъде лекувана, можете да изпаднете в състояние, наречено кетоацидоза (диабетна кома). Кетоацидозата се развива, когато тялото ви не разполага с достатъчно инсулин.

Без инсулин, тялото ви не може да използва глюкозата за гориво, така че то започва да разгражда мазнините и да ги използва за енергия. Когато тялото ви разгражда мазнини се получават отпадни продукти, наречени кетони. Вашето тяло не може да понася големи количества кетони и ще се опита да се отърве от тях чрез урината.

За съжаление, тялото не може да освободи от всички кетони и те се натрупват в кръвта, което може да доведе до кетоацидоза. Кетоацидоза е животозастрашаваща и трябва незабавно да бъде лекувана.

Симптомите включват недостиг на въздух; гадене и повръщане; усещане за сухота в устата.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
елка
елка
02.02.2014 16:04
как се сваля високо кръвно налягане и какви са причините за него
20
2
Иван
Иван
28.01.2014 17:50
не съм много съгласен
4
0