Точков масаж при настинка и грип

Масажи

По нашето тяло съществуват активни точки, които могат да активизират чрез способите на китайската медицина функционалното състояние на имунната система. По този начин те са в полза при борбата с някои простудни заболявания и грип. Въздействайки върху тях постига общо укрепване на организма.

Настинката, прерастваща в грип, представлява остро инфекциозно заболяване. То се изразява в повишена температура, кашлица, главоболие и болки в мускулите. За да се справим с тези симптоми, най-добре е да се доверим на изпитаните китайски методи и да активизираме трите точки за борба с грипа, като по този начин помогнем на организма по-бързо да се справи с това болестно състояние. Ето кои са тези точки:

„Среща с храма” - ИН`ТАН

Грип

Това е мястото, където се концентрира подсъзнанието. Активната точка се намира между веждите. Анатомичните структури, реагиращи рефлекторно при въздействие върху нея, са нос, синуси, нерви на лицето. Основните ѝ функции са две. На първо място тя въздейства на носа. Дишането през него осигурява подготовка на въздуха за неговото навлизане в белия дроб, т.е. – пречистване на въздуха от прах, бактерии, затопляне и овлажняване на въздуха, когато е сух.

Въздухът въздейства на носната лигавица, което рефлекторно стимулира централната нервна система. Дишането през устата вреди не само на имунитета, но натоварва и нервната система. От друга страна прилагането на точков масаж в тази зона действа благоприятно на синусите, като ги затопля, овлажнява и пречиства вдишвания въздух. Препоръчва се при главоболие, синузит, хрема, бронхиална астма и за успокояване на психиката.

„Място, откъдето носът най-напред усеща благоуханието” - ИН`СЯН

Точков масаж

Тази активна точка се намира до браздата между носа и устния ъгъл, срещу средата на страничния ръб на крилото на носа. Под нейно въздействие се активизират няколко анатомични структури: нос, синуси, лицеви нерви. Масажът предизвиква отпушване на запушен нос, използва се за лечение на грип, хрема, намалено обоняние и др.

„Бисерен нефрит” - СЮАН`ДЗИ

Активната точка се намира в центъра на дръжката на гръдната кост, на един напречен палец под яремната ямка в основата на шията. Въздейства върху гръдната кост, тимуса, трахеята, бронхите.

Това е от огромно значение, тъй като тимусът произвежда лимфоцитите в човешкия организъм и взаимодейства с жлезите с вътрешна секреция. От него зависи имунитетът на организма. Трахеята и бронхите пък овлажняват и пречистват въздуха по пътя към белите дробове.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати