Ezine.bg»Статии»Здраве»Как правилно да пием вода

Как правилно да пием вода

Вода

На пръв поглед изглежда, че в пиенето на вода няма нищо по-специално. Но как точно да пием водата? По колко? Кога? Съществуват няколко най-разпространени мита за това.

Един от тях е този, че на ден непременно трябва да се пие 2 литра вода.

Истина, но не съвсем. Традиционно се смята, че дневното потребление на човек или количеството, нужно за добър метаболизъм, е 1 литър на 30 кг. тегло. Тоест, ако тежите 60 килограма, тогава, да. Препоръката да пиете по 2 литра вода на ден важи с пълна сила за вас. Ако тежите повече от 60 кг, тогава направете сметките сами.

Пиене на Вода

Всъщност, някои специалисти твърдят, че няма смисъл щателно да следите за количеството изпита вода. Ако тялото ви има нужда, то само ще ви подскаже.

Някои жени умишлено ограничават количеството вода по време на диети, тъй като считат, че от водата ще подпухнат. Това не е съвсем вярно. Подуването е свързано не толкова с водата, която пиете, а с потреблението на солени продукти, например.

Друг мит е, че по време на хранене не може да се пие вода. Това е само една теория. Но водата, която пием по време на храна удължава процеса на дъвчене, омекотява храната, което улеснява задачата на храносмилателната система.

Как правилно да пием вода

В допълнение потреблението на вода помага да се намали количеството на поетата храна.

Съгласно друг мит, сутрин на гладно трябва да си пие по чаша вода. Това е така. Наистина е полезно. Водата помага на организма да се събуди, веднага активира нервната система, подобрява настроението. Добре е, ако имате да сложите и резен лимон в сутрешната чаша вода. Още по-добре, ако приготвите чашата още вечерта. Така на сутринта ще получите суперинжекция от витамини.

Забраната да се пие вода през нощта е доста спорна. Смята се, че на сутринта на лицето може да се появи оток. Но, ако бъбреците работят добре, това е малко вероятно.

В горещите сезона, когато загубата на течности от тялото се увеличава, трябва да се пие повече вода. Добре е тогава чашата вода да не се изпива наведнъж, а на 1-2 глътки през различни интервали от време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
46
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
Гост
Гост
29.10.2014 10:02
Първо - необходимо е да бъде изпивано определено количество течности дневно, а не конкретно вода - !
Второ, върху тази потребност на организма оказват влияние и други фактори - напр. нивото на физическата активност.
3
0
Аз
Аз
13.09.2014 14:51
3 литра бира може ли ?
8
1
Велизар
Велизар
06.05.2014 17:42
Каква е тази глупост да се пие точно определено количество вода. Аз в училище всеки час изпивам 1 бутилка вода 1.5л и не се чувствам зле, а даже ми действа освежаващо. Ако нещо ти харесва и не ти вреди, не го ограничавай,
3
1
Коста
Коста
30.12.2013 23:09
Атанасе,че пишат глупости тук е вярно.Но забележката ти за количеството вода на ден е малко преркалена. :) Все пак 33мл на 1кг са 990мл на 30кг. Те са написали 1л на 30
1
1
соня
соня
26.11.2013 23:58
аз пък не мога изобщо да пия вода,става ми лошо и ми се повръща,пия на ден по кафе или един чай,ако пия вода не мога да се храня става ми тежко
3
5
Атанас Бейчев
Атанас Бейчев
19.11.2013 20:01
Ами нека аз Ви обясня:
1 Човек трябва да приема 33мл вода на 1кг тегло минимум.

2 Когато изпитате жажда обикновенно вече сте закъснели.

3 Важно е да се пие вода преди лягане,защото по време на сън (обикновенно около 8 часа)тялото се дехидратира и това затруднява работата на сърцето и не само...

4 Пиенето на вода сутрин не "активира нервната система",а активира обменните процеси и засилва метаболизма ,като възтановява хидратацията на органите и нормалната среда за работа на метаболитите!

5 Не може да получите "супер инжекция" от витамини с резен лимон.

6 Водата не се пие бавно само през лятото а,винаги
10
0