Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Методи за диагностика на камъни в бъбреците

Методи за диагностика на камъни в бъбреците

МаринаМарина
Джедай
4687
Болки в Бъбреците

Камъни в бъбреците могат да се образуват при всеки човек и във всички възрасти. Много често хората дори не разбират за тяхното съществуване, когато са малки и не предизвикват болка и дискомфорт.

По-големите такива обаче могат да причинят коликообразна болка при преминаването им през пикочните пътища, когато мускулите в областта се опитват да ги избутат навън. В някои от случаите могат да се наблюдават гадене, повръщане и кръв в урината.

Съществуват различни видове камъни в бъбреците. Така например различаваме калциево-оксалатни конкременти камъни в 80 % от хората; камъни съставени от пикочна киселина в 5–10 % от случаите и цистинови камъни.

В медицината се провеждат различни изследвания, целящи да диагностицират камъни в бъбреците. Такъв тест е компютърната томография (КТ). Той е предпочитан метод, защото открива конкременти, които не се виждат с рентгенография като тези от пикочна киселина и цистиновите. Също така КТ би изключила други причини за симптоматиката.

Рентгенографията се прилага, защото този метод визуализира добре най-често срещаните конкременти (калциево–оксалатните).

Ултразвуковата диагностика проучва местоположението и размерите на налични образувания в бъбреците. Този способ е абсолютно безвреден и не излага пациента на вредните рентгенови лъчи. Подходящ е при деца и бременни жени.

Бъбреци

Начин за диагностика на камъни в бъбреците е и интравенозната пиелограма. Тя се прави с помощта на рентген и контрастно багрило, което се инжектира венозно. Прави се рентгенова снимка, която вижда дали има някъде камъни.

Прави се и изследване на урината, което може да подскаже наличието на камъни в бъбреците. И по-точно открива кристали от калциев оксалат, пикочна киселина и цистеин. Също диагностично дава насоки за някаква инфекция, която също може да е причина. Това изследване дава отговор за нивото на рН на урината, понеже някои от камъните се оформят в кисела или алкална среда.

Биохимичните тестове, показващи високи нива на пикочна киселина, могат да насочат вниманието към конкременти в бъбреците. Хора с хипертиреоидизъм също са предразположени, защото при тях се повишават нивата на калций в кръвта, стигайки се до образуването на калциево-оксалатни камъни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest