ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лечение на остеохондроза

Лечение на остеохондроза

Остеохондроза

За да се диагностицира остеохондрозата е необходимо да се посети лекар ортопед или невролог. Най-често по време на прегледа специалистът установява, че пациентът има изкривяване на гръбначния стълб и болезненост. Наблюдава се и напрегнатост на мускулите от двете страни на гръбнака.

За да бъде сигурен в своята диагноза, лекарят обикновено назначава изследвания – например рентген на гръбнака, ядрено-магнитен резонанс, компютърна топография.

Рентгеновото изследване се прави, за да бъде установено има ли намаляване на междудисковото пространство. Ако това не е достатъчно за поставянето на крайна диагноза, лекарят може да назначи ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография.

Лечението зависи от степента на заболяването, както и локализацията, но в общи линии медицината на този етап може да излекува само симптомите на заболяването. За острата болка, която пациентите изпитват, се назначават болкоуспокояващи таблетки.

Изписват се и лекарства, които стимулират регенерацията на хрущяла и съединителната тъкан на междупрешленните дискове, противовъзпалителни и др.

Масаж

Остеохондрозата протича с периоди на обостряне и затишие. Обострянето може да бъде предизвикано от физическо натоварване, промени във времето и пр. През този период обикновено е необходима лекарска помощ – препоръчва се пациентът да прекара няколко дни в пълен покой, на легло.

Изборът на метода за лечение зависи и от степента на заболяването. Лекарствата, които се изписват за облекчаване симптомите на заболяването, могат да увредят стомаха, черния дроб и бъбреците. Затова е важно да се доверите на лекар, а не да си изписвате медикаменти самостоятелно.

Лекарят може да препоръча и рехабилитация – лечебна физкултура, мануална терапия или физиотерапия. В някои тежки случаи на заболяването се препоръчва и оперативна намеса. Препоръчва се пиенето на повече течностивода, билкови чайове, прясно изцедени сокове. Някои специалисти пък определят, че основен проблем при остеохондрозата е липсата на движение.

Според други – наднорменото тегло също може да окаже влияние, така че болните трябва да спазват и диета.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати