Какво открива микробиологичното изследване

Лекар

Микробиологичното изследване се назначава от специалистите, за да бъдат установени причинителите на различните инфекциозни заболявания. За да бъде проведено изследването, са необходими секрети, чрез които се доказва кой е причинителя на конкретната инфекциозна болест.

Това, разбира се, позволява на лекаря да изпише адекватно антибиотично лечение. Най-честите биологични продукти, които се взeмат, за да бъдат изследвани, са кръв, урина, цервикален и вагинален секрет, секрет от ухото, от гърлото, храчка, раневи (от рана) и др.

Кое е най-важно за микробиологичното изследване? Двата най-важни момента са самото вземане на материал и предпазването на пробата от замърсяване.

Защо се прави подобно изследване? Микробиологичното изследване е най-добрият начин да бъде установено кой вид бактерия е причинила инфекцията. Изследването използва различни методи, за да установи каква е средата, в която растат. Когато се вземе секрета от конкретното място, посявката се слага в специална среда – такава, която ще осигури най-добри условия за растеж на бактерията.

После върху бактериите се прилагат различни антибиотици, а резултатите се представят в антибиограма, която показва каква е чувствителността на микроорганизма към тестваните лекарства.

Кръв

Разбира се в нея се посочват и антибиотиците, за които се предполага, че ще дадат положителен лечебен резултат. Благодарение на това изследване се избягва неефективното лечение с различни по вид антибиотици, докато се намери правилният. По този начин значително се намалява опасността да се развие устойчивост към конкретен антибиотичен препарат.

Има ли предимства и недостатъци този метод на изследване? Предимствата са преди всичко, че микробиологичното изследване е точно и относително бързо установява какви са бактериалните причинители на състоянието на пациента.

Те могат да са стафилококи, ешерихия коли, ентерококи, стрептококи и др. Що се отнася до недостатъците, понякога се случва изследването да се забави повече, ако е необходимо т.нар. допълнително култивиране на материала.

Какви са опасностите по време на самото изследване? Няма конкретни рискове за пациента. За да бъде избегнато замърсяване на пробата, трябва стриктно да се спазват правилата за стерилното ѝ вземане.

Как да се подготвим за микробиологичното изследване? Няма никаква предварителна подготовка.

Кога можем да очакваме резултатите от изследването? Обикновени са необходими няколко дни.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати