Промивки на носа облекчават синузит и алергии

Алергия
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Хремата е често срещано състояние през почти цялата година. На пръв поглед безобидният запушен нос може да се окаже доста сериозен здравословен проблем. Запушеният нос, който е в комбинация с главоболие, заглъхнали уши, усещане за подпухналост на лицето, суха кашлица, повишена температура, могат да подсказват за синузит.

Синузитът се различава според типа на възпалението на синусите – инфекциозен и неинфекциозен, както и по продължителност на възпалението им – хроничен, подостър и остър.

Острите синузити обикновено продължават около 30 дни, подострите до три месеца, а хроничните повече от три месеца. Що се отнася до т.нар. неинфекциозни, те се дължат на алергични реакции – причината може да е цветен прашец, домашен прах и др. Синузитът трябва да се лекува навреме, тъй като може да се развие и да се получи хронична форма на състоянието.

Соленият разтвор е добра алтернатива за лечението на лек синузит – той ще помогне за облекчаване на кашлицата. Най-лесният начин да се използва разтворът, е като се правят промивки с него.

Промивката на носа със солена вода ще отпуши каналите и ще премахне микробите, праха и слузта. Топлата вода ще затопли носната лигавица, а солта, от своя страна, ще допринесе за унищожаването на бактериите и ще намали отока.

Кихане

От соления разтвор могат да се възползват и хората, които имат различни алергии – към прах, полени и пр. За да си направите разтвора, са ви необходими 1 ч.л. морска сол, 1 ч.ч. топла вода. Можете да добавите към водата и солта щипка хлебна сода и капка йод, но и без тях, промивката ще ви свърши добра работа.

За правилна промивка ви е необходим специален съд – той представлява нещо като чайник, има чучур, който се слага в едната ноздра. Сложете чучура на съда в едната ноздра и се наведете настрани – целта е разтворът да премине през едната ноздра, да отиде в другата и от там да изтече навън. През това време, трябва да дишате нормално. Хубаво е да направите промивката и през двете ноздри, като във всяка трябва да преминат около 100 – 200 мл солен разтвор.

В Аюрведа наричат това почистване на синусите Джала нети, а самата каничка или чайник - нети лола.

Бъдете внимателни и търпеливи – процедурата изисква да се направи няколко пъти, за да я усвоите, а и за да има действителен ефект. След като приключите, издухайте носа си внимателно.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати