Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

кръводарител

На 14-ти юни се отбелязва рождената дата на откривателя на кръвните рупи Карл Ландщайнер, но този ден е по-специален и по-още една причина - днес се чества Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.

При кръводаряването даден човек отстъпва определено количество от собствената си кръв на друг, който има спешна нужда от нея. Благодарение на тази благородна постъпка биват спасени милиони животи в цял свят. Тези хора много често дължат здравето си на някого, когото никога няма да срещнат, но въпреки това дълбоко в себе си му остават благодарни до гроб.

Трябва да отбележим все пак, че голяма част от населението по света няма достъп до безопасна кръв. Повече от осемдесет милиона банки с кръв се предоставят всяка година, но по-малко от половината от тях са събрани в развиращите се държави, населявани от 82 процента от световното население.

У нас също има има доброволни кръводарявания, но те не са чак толкова често срещани. Всъщност едва около 23 процента от кръводаряванията са без конкретна причина. По-голямата част от хората в България даряват кръв поради спешност и то най-вече, за да помогнат на близки. Други даряват кръв срещу заплащане. Това обаче нямаше да се случва, ако всеки поне веднъж през живота си даряваше кръв.

Кръводаряването е изключително важно, тъй като много често стават различни инциденти, поради които се налага незабавно преливане на кръв. От значение не е само количеството на кръвта, от която се нуждае пострадалият, но и нейната група. Ето защо всяко кръводаряване е добре дошло.

Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител е чудесен начин да си напомним, че всеки от нас може да бъде герой и то без да извършва величествени и страховити подвизи, а просто като дари кръв.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати