Калциеви соли и калциеви отлагания - как ни вредят?

Калциеви соли
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-15%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
28.90 лв.
Виж ››

Калциевите соли се изграждат в организма и се натрупват в области, наричани калциеви отлагания. Те могат да се появят навсякъде – както в меките тъкани, така и в костите. Повечето области, в които има калциеви отлагания, се нуждаят от медицинска помощ. Други могат сами да се реабсорбират от тялото.

Натрупването на калциевите отлагания се нарича калцификати или калциноза. Причинителите им все още са неизвестни на медицината. Най-засегнати от състоянието са жените на възраст 35 и 65 години.

Натрупването на калциеви соли се наблюдава най-вече в бедрата, раменете, таза, прасците. Наличието им в тези области може рязко да ограничи способността на тялото да се движи. Освен това те причиняват и много силни болки. Има и случаи на калциево натрупване по вътрешната страна на клепача.

Обикновено в областта на натрупване на калциеви соли се появяват петна. Те могат да се възпалят и да протекат върху меката тъкан, която обгражда местността. Подобни отлагания могат също да увредят ставите и сухожилията в тялото. Придружени са с болки, подуване и зачервяване. Често могат да бъдат объркани с инфекция.

В началото калциевите отлагания са меки, но с времето количеството им се увеличава. Те започват да съхнат, а мястото става твърдо. Отлаганията се откриват около раменете, лактите, пищялите и пръстите под формата на бучки.

Обикновено за регулиране на натрупването на калциеви соли в организма, се предписват противовъзпалителни лекарства. Те помагат за контролиране и спиране на възпалението.

В областта, в която се е появило възпалението, се слага лед. Движението на засегнатата област се ограничава. За справяне с болката от калцификацията се назначават кортизонови инжекции.

В тежките случаи се назначават и операции за премахване на калциевите депозити. При калциеви отлагания по клепача лечението е оперативно, придружено с активно лечение. Калциевите натрупвания не се регенерират.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати