Безценните свойства на маслото от мирта

Масло от Мирта

Мирта е тропически вечнозелен храст – маслото се извлича от плодовете и от листата. В тях се съдържат алдехиди, цинеол, камфор и други вещества.

Още в древността миртата е била сред любимите цветя на дамите от аристокрацията. Жените са използвали растението за лекуване на възпалена кожа, както и за ароматизиране. През Средните векове извлекът от миртата се е наричал „ангелска вода“, заради деликатния си аромат и лечебните си свойства.

Маслото от мирта може да помогне при различни заболявания, свързани с дихателната система. Популярно е със своите противовъзпалителни и антибактерицидни свойства.

Ефикасно е при пневмония, бронхит, туберкулоза. Често се използва и при обикновена настинка – изключително бързо подобрява състоянието на заболелия.

Мирта

Маслото може да се използва и пушачи (включително и пасивни), като намалява вредите от тютюна. Антисептичното му действие позволява маслото да се използва за външно лечение на различни рани – включително и гнойни.

Ако се приложи директно във вода, маслото от мирта обезпаразитява – можете да го използвате директно на кожата си, след като сте се изкъпвали в естествен воден басейн.

Ако имате разширени вени, направете си компрес с помощта на маслото от мирта – след няколко нанасяния отоците ще изчезнат. В маслото се съдържат различни вещества, които осигуряват еластичността на кръвоносните съдове.

Заради тези свои свойства, маслото от мирта често се добавя и в средства за терапия на хемороиди. Можете да се отървете от досадния пърхот и да укрепите косата си, като правите масаж с малко количество от маслото.

Освен това можете да го използвате и при всякакви херпеси или проблемни венци. Ароматът му ще понижи нервността и ще подобри устойчивостта ви на стрес, твърдят още специалистите.

Маслото от мирта е ефикасно при много състояния, не по-малко ефикасно е и самото растение, с което можете да си приготвите отвара.

Тя е особено препоръчвана при храносмилателни проблеми – може да помогне при заболявания на дванадесетопръстника, стомаха, черния дроб и пр.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати