Какво показва спермограмата

Спермограма

Спермограмата е тест, при който под микроскоп се оценява оплодителната способност на еякулата на мъжете. Спермата е вискозна, белезникава течност отделяна от мъжкия полов орган. Тя съдържа милиони сперматозоиди и течност, отделяна от няколко различни жлези.

Спермалният анализ се прави в случаите, когато не настъпва бременност, а опити за такава се правят от известно време. Тестът се назначава от специалист и изисква определена подготовка.

За направата на акуратна спермограма се изисква мъжът да се е въздържал от полов контакт между 3 и 5 дни. Също така е желателно в този период да не се прекалява с консумацията на спиртни напитки.

Благодарение на този лесен метод се оценяват няколко спермални качества на мъжкия еякулат. Това са обемът и вискозитета на спермата, концентрацията на сперматозоиди в един милилитър, общият брой сперматозоиди, както и тяхната подвижност.

Също така при оглед под микроскоп се установява дали самите мъжки оплодителни клетки са нормални по форма и големина и има ли наличие на незрели такива. Определят се наличието на дефекти в главата или опашката на сперматозоида.

Оценява се още коагулацията на спермата, времето на втечняване на материала, киселинността му, както и наличието на левкоцити или някакви бактерии.

Сперма

Нормалното количество сперма, отделяна след този период на въздържание, е средно между 2 и 6 мл. Така първоначално се определя дали обемът не е анормален. Броят на сперматозоидите в един милилитър е нормално да бъде около 20 милиона или средно 120 милиона при количество от 6 мл еякулат.

Независимо от броя на сперматозоидите, от голямо значение е и тяхната подвижност, за да успеят те да достигната до отделената яйцеклетка в маточните тръби на жената. Важно е най-малко 50 % от всички сперматозоиди да бъдат с нормална подвижност, за да се постигне бременност.

При спермограмата се прави и морфологичен оглед на сперматозоидите, на тяхната форма и външен вид. Така се преценява наличието на възможни дефекти в ДНК-то на сперматозоидите.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати