Сърцето обича шампанско

Сърцето обича шампанско

Шампанското е полезно за сърцето, установиха изследователи от Университета в английския град Рединг, съобщи вестник "Дейли телеграф".

По какъв точно начин пенливото вино влия положително на най-важния човешки орган? Шампанското е богато на полифеноли. Това са антиоксиданти, които имат свойството да намаляват вредите на свободните радикали върху клетките в организма.

Полифенолите забавят отстраняването на азотния оксид от кръвта. Когато азотният оксид е в повишени нива, той разширява кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и намаляват риска от инсулт или инфаркт.

Това не значи обаче, че трябва да се наливате с огромни количества шампанско.

Д-р Джереми Спенсър, ръководител на изследователския екип, казва: "Открихме, че умереното количество шампанско влияе благоприятно върху кръвоносните съдове. Хората все по-често отварят бутилките с пенливата течност, когато наближават празници. Сега те вече ще знаят, че шампанското вино не само носи радост на душата, но и че е полезно за сърцето".

Екипът на Спенсър е установи също така, че богати на антиоксиданти са и какаовите зърна. Тоест, ако преди сън изпиете чаша какао, то ще е от полза за сърцето.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати