Нужни са ни само шест часа сън

Сън

Широко разпространено е мнението, че всеки от нас се нуждае от минимум осем часа сън, за да се чувства и изглежда добре. Учените обаче опровергаха това мнение. Според ново изследване човек се нуждае от точно 6 часа и 25 минути сън в денонощието.

Учените от Университета на Калифорния в Лос Анджелис изследваха навиците на сън 94 души от три племена в Намибия, Танзания и Боливия.

Те са избрани, тъй като водят традиционен начин на живот. За разлика от съвременния човек те не разполагат с интернет, телевизия и т.н. и водят сравнително спокоен начин на живот.

Оказва се, че почти всички те спят по средно 6 часа и 25 минути. Освен това за разлика от повечето хора в западните общества, на които се налага мнението, че се нуждаят от осем часа сън, те били и много по-здрави от тях.

Хората от племената имали по-добри нива на кръвното налягане, по-здрави сърца и на практика не страдали от лош холестерол.

Учените са категорични, че ако намалим времето за сън, ще подобрим здравето си. Те смятат, че е изключително грешно да се взимат хапчета за сън, тъй като те безсмислено удължават съня.

Събуждане

Заключението на учените е, че съвременният живот не краде от времето ни в леглото. Освен това те поставят под съмнение и твърдението, че се опълчваме на природата, като оставаме будни след залез слънце. Те дори са склонни да подкрепят почитателите на нощния живот и прибирането в малките часове на нощта.

Разбира се времето, необходимо за да се наспим, е строго индивидуално при всеки и зависи най-вече от ежедневието. Някои хора съзнателно намаляват времето за сън, като по този начин смятат, че ще свършат повече работа.

Така например Маргарет Тачър е спяла по едва 4 часа на денонощие, а Бил Клинтън - по 5-6 часа. Рекордът се държи от Джей Лено, който е спял по едва 3 часа.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати