ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Упражнения при коксартроза

Упражнения при коксартроза

Коксартроза

Коксартрозата е хронично възпаление на тазобедрената става, която има основен принос за нормалното движение на човека. Точно и поради тази причина трябва всекидневно системно лечение, съобразено с препоръчани от лекар методики и лекарства.

Освен с лекарска грижа всеки болен трябва да прави упражнения, с които да си помогне в облекчаването на симптомите и по-бързото лечение на коксартрозата.

Страдащият от коварното възпаление най-първо трябва да се погрижи да намали телесното си тегло. Също така не трябва допълнително да се натоварва засегнатата става. За целта се избира по-облекчен маршрут за ежедневните разходки. Да се избягват по необходимост неравни терени и стълби.

Упражненията са от изключително важно значение, за да се предотвратят усложнения. За целта всеки ден да се почива поне по два пъти, като се лежи по корем за минимум 30 минути.

Страдащите от коксартроза трябва всяка сутрин да започват деня си с два вида упражнения, като отделят по 5 минути на всяко.

При първото те трябва да легнат по гръб, да свият краката и да започнат да правят срещуположни движения с тях, като постепенно увеличават скоростта.

Упражнения

Също и при второто упражнение трябва да се легне по гръб. След това се вдига единия крак възможно най-изпънат нагоре. След това упражняващите се трябва да го свалят и да повторят същото действие и с другия.

Следобедът трябва също да се направят две серии по пет минути с леки раздвижващи таза упражнения. Ако болният е на работа и няма време за по-сериозни упражнения, най-удачното е да седне на един стол и след това бавно да наклони тялото напред като се опита с ръце да докосне палците на краката. След това трябва да се върне бавно до изходно положение. Правят се 10-15 повторения.

Вечер преди лягане се прави една серия махове с изпънат крак в продължение на 5 минути. Застава се прав до стол, който да се използва за опора. Правят се махове първо с единия, а после и с другия крайник.

При възможност болните от коксартроза трябва по-често да взимат топли вани с активно раздвижване във водата най-малко 2 пъти седмично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати