Мозъчен скенер открива ранни симптоми на Алцхаймер

Алцхаймер

Повечето хора биват диагностицирани с Алцхаймер едва когато коварната болест е достигнала изключително напреднала и разрушителна фаза. Наскоро обаче учени обявиха, че са разработили мозъчен скенер, който е способен да открие заболяването цели 15 години преди появата на видимите симптоми.

По-ранното откриване на Алцхаймер означава по-ефективни терапии за появата на болестта. Чрез своето откритие изследователите дори могат да измерват протеините, които се свързват в мозъка и причиняват проблемите на паметта, свързани с Алцхаймер.

Екипът на Юнивърсити Колидж Лондон, чието дело е революционната технология, е съсредоточил работата си именно в откриването на тези взаимодействащи си протеини.

Вече е известно, че това са протеините амилоид и тау. Те се комбинират в своеобразни кичури, като това става поне десет години преди появата на първите симптоми на болестта.

Английските учените сега с помощта на най-съвременна емисионна томография са успели да разработят метод за откриването на тези кичури. При сканиранията използват радиоактивни изотопи, които сами откриват проблемното място и позволяват на учените да разберат как напредва болестта и ги подготвя да управляват по-успешно началните ѝ симптоми.

Скенер

Тази нова технология ни позволява да видим първите признаци за приближаващата болест. Доскоро никой не си е и представял, че това е възможно.

Аз съм уверен, че нашето откритие ще позволи след най-много 15 години Алцехаймер да е напълно лечимо заболяване, казва професор Ник Фокс, водещ на екипа, провел изследванията.

В последните години все повече специалисти, работещи в посока разработване на лек срещу Алцхаймер, смятат, че намирането на лек срещу болестта е възможно. Повечето настоящи изследвания са съсредоточени в изследването на двата вида протеини и тяхното успешно третиране.

Основният проблем на повечето учени бе, че те не могат да открият начин да започнат терапиите, над които работят, при започването на взаимодействието между тези протеини.

Ето защо мозъчният скенер на учените от лондонския колеж представлява важна крачка в борбата с коварното заболяване, от което страдат все повече хора.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати