ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Откриха перфектното болкоуспокояващо

Откриха перфектното болкоуспокояващо

Болкоуспокояващо
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Учени от Станфордския университет в САЩ смятат, че са открили нова форма на болкоуспокояващо, което работи също толкова добре като морфина, но без да има потенциално смъртоносните странични ефекти и не води до пристрастяване.

Новината бе съобщена от водещия екипа от специалисти – наградения с Нобелова награда за химия Брайън Кобилка. До откриването на лекарството PZM21 се е стигнало след проучването на около три милиона различни съединения.

Най-масовото болкоуспокояващо е морфинът. Той се произвежда от опиумен мак, който действа върху някои рецептори на мозъка, намалявайки болките. Лекарството обаче може да засегне друга група рецептори при предозиране и това да доведе до фатални проблеми с дишането.

PZM21 обаче, който досега е тестван само върху мишки, изглежда действа на първата група с рецептори, без да оказва каквото и да е влияние на втората. Също така новото лекарство не причинява запек – състояние, което е обичайно за другите видове опиатни лекарства. Това според изследователите премахва ограниченията в прилагането на PZM21.

Липсата на странични ефекти учените обясняват с факта, че новото лекарство влияе само на главния мозък, но не и на гръбначния, откъдето идват и повечето проблеми.

Появата на новото лекарство на пазара може да е отговорът на проблем, датиращ от повече от 100 години, а именно – как да се облекчи болката, без да се стига до опасните странични ефекти.

PZM21

Опиатната зависимост дори и днес е изключително разпространена. Тя води до редица смъртоносни странични ефекти като респираторна депресия.

В досегашните изследвания с мишки PZM21 успокоявал болките, без да влияе на дишането на животните. Ефектът от лекарството продължил повече от три часа, което е значително по-дълго време от максималната доза морфин. През цялото време на терапията мишките не показали признаци на пристрастяване.

Учените смятат, ако изследванията им продължат да показват същите резултати, до една година ще могат да започнат експерименти с хора. От тази фаза на проекта до пускането на лекарството на пазара ще минат не повече от три години, смятат още те.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати