Прекалената консумация на вода може да е смъртоносна

Вода

Здравните власти в Германия предупреждават, че прекалената консумация на течности може да е опасна, след няколко случая от началото на месец ноември, в които пациенти са приети с водна интоксикация.

Последният подобен случай е на жена, живееща в Хамбург. След появата на инфекция на пикочните пътища 59-годишната жена започнала да пие по половин литър вода на всеки 30 минути, като се надявала по този начин да промие системата си. Вместо да се излекува, жената се разболява сериозно и бързо е приета в болница с опасно ниски нива на сол в кръвта ѝ – потенциално фатално състояние, ако не се лекува на време.

По повода в Германия се разрази дискусия между лекарите дали съществува потенциално безопасно количество вода за пиене. Трябва да се определи такова след задълбочена дискусия между експертите.

Ние често съветваме нашите пациенти да пият много течности и да се поддържат добре хидратирани. Това по принцип не е зле. Създава ли това опасност за тях? Има ли потенциални рискове от този на вид безопасен съвет, пита Лаура Майер - един от авторите на доклада по случаите с интоксикация, публикуван в официалния медицински журнал, издаван от германското здравно министерство.

В доклада по последния случай на водна интоксикация наблюдаващите лекари описват как състоянието на пациента продължило да се влошава дори и след като е приет в болницата. Жената ставала все по-нестабилна и объркана. Появило се повръщане, а след това и гърчене. Пациентът имал и значителни затруднения с говора.

Хидратация

Водната интоксикация е добре документиран симптом на някои спортове за издръжливост и употребата на някои лекарства, включително и екстази, което може да предизвика прекомерна жажда. Тя може да е смъртоносна, като често е придружена със симптоми като гадене, повръщане и главоболие, а в сериозни случаи – мозъчен оток, объркване, гърчове, кома и смърт. Смъртността на това заболяване е около 30 на сто.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати