Не си перете чаршафите всяка седмица? Ето какво става с тялото ви

Мръсни чаршафи

Повечето хора обичат идеята, че ще си легнат в току-що постлано легло, миришещо на свежо пране. Въпреки това поради натоварено ежедневие не всеки може да си позволи това удоволствие, а причината е проста – липсата на време.

Точно тук идва и въпросът колко хигиенично е леглото ви. Според експерти чаршафите, в които спим, трябва да се перат най-малко веднъж седмично, защото в противен случай хората се излагат на риск от сериозни вируси и инфекции.

Ако човек се замисли, ще разбере, че прекарва най-дълго време от денонощието в леглото си. Освен за сън на него се правят още много неща. Там се излежаваме и през деня и с всекидневните си дрехи. То е обичано място за почивка и за домашните ни любимци. Така че в един момент леглото може да стане доста мръсно и дори да започне да вреди.

Изследвания са показали, че чаршафите са благоприятна среда за развитието на бактерии, дрожди и вируси. Повечето от тях хората си ги носят в ежедневието си, но леглото е перфектно място за размножаване на микроорганизмите поради отделяните от тялото слюнка, течности, кожни клетки. Само за седмица те достигат умопомрачителен брой, който може да доведе до опасни за тялото последици.

Често заболявания като кожни и раневи инфекции, инфекции на пикочните пътища, пневмония и бактериемия са причинени от микроби, развили се в несменяните често чаршафи и завивки. Те се натрупват по спалното бельо и проникват в организма през отворени рани, устата и другите човешки отвърстия.

Друга реална опасност, която идва с непраните чаршафи, е микозата. Това е силно заразна болест на гъбична основа. Различните видове гъбички също лесно се развиват под чаршафите поради обичайната по-висока температура и влажност. За да избегнете тази опасност, експерти препоръчват завивките да се перат на по-висока температура, за да се убият всички микроорганизми, развили се в тях.

Чаршафи

Дрождите, които успешно виреят в чаршафите, могат да причинят възпаления по гънките на кожата, което, от своя страна, води до сериозни здравословни проблеми. Най-неочакваната констатация обаче е, че непраните чаршафи могат да ви разболеят от грип. Доказано е, че това заболяване може да се прихване освен по въздушно-капков път (кихане и кашляне) и от мръсни и заразени тъкани в леглото.

Разбира се, дори и да ви е страх да си легнете след тази статия, не трябва да се притеснявате. Експертите препоръчват просто да сменяте спалното бельо поне веднъж (най-добре три) пъти седмично, а мръсните чаршафи да перете на висока температура.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати