Акупунктурата може да бъде опасна

Акупунктурата може да бъде опасна

Акупунктурата може да бъде опасна, предупреждава ново изследване на микробиолози от университета в Хонг Конг.

Сред най-старшните болести, които могат да се предадат при използването на заразени игли, памук и грейки в акупунктурата, са бактериални инфекции, хепатит C и дори СПИН.

Микробиолозите алармират, че официалната статистика за прихванатите по време на метода инфекции по света е достигнала "върха на айберга".

Акупунктурата е един от най-популярните методи на алтернативната медицина по света. Акупунктурата произлиза от Древен Китай. През последните десетилетия методът широко навлезе на Запад.

Методът използва тънки игли. Те проникват в тъканта, достигайки до определени точки в тялото, свързани с различните човешки органи. Според учението на акупунктура по този начин се освобождава енергията и се предизвиква оздравителен ефект.

Най-често до акупунктурата прибягват хора, които страдат от затлъстяване, запек, артрит.

И тъй като случаите с инфекции, придобити по време на процедури с акупунктура нарастват неимоверно, учените призовават за затягане на мерките срещу нелегални студия на лечители, за използване на еднократни игли, внимателно дезинфекциране на кожата и максимално стерилни условия по време на процедурите.

Също така изследователите предупреждават за нов синдром през XXI век в тази връзка - акупунктурна микобактериоза. Това е инфекция, която е предизвикана от микобактерии. Те се размножават бързо около местата на убождане.

Инкубационния период е дълъг, но инфекцията води до огромни абцеси и язви. Макар повечето от заразените се възстановяват при определено лечение, при 5 до 10% се стига до сериозни проблеми с костите, мултиорганна недостатъчност, парализа.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати