Будилникът ви вреди: Изхвърлете го!

Будилникът ви вреди: Изхвърлете го!
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

За да имате здрав и пълноценен сън изхвърлете будилника. Той нарушава цикъла на нощната почивка и уврежда здравето.

Алармата от часовника кара сърцето ни да бие учестено. Ако сте зависими от него, то значи не спите достатъчно и скоро ще усетите негативните последствия от това.

Циркадният ритъм е непрекъснато повтаряща се в рамките на нощта последователност от фази на съня. В един идеален свят никой не използва будилник, всички се събуждат естествено, набавили необходимата доза сън. Зависимостта от будилника е нещо изключително вредно. С него спим неспокойно и се будим в грешен момент от циркадния ритъм, а това разболява.

Оставени на вътрешния си часовник, хората никога не биха се събудили естествено по време на дълбокия сън. Това е единственото време, когато мозъкът почива пълноценно и тялото се възстановява. С будилника обаче се будим внезапно.

В този момент хормоните, които ни помагат да се съвземем при събуждане, още не са достигнали необходимото ниво, а мозъчната активност скача изведнъж, вместо да се повишава плавно. Цялата система за събуждане и тялото са в шок, а кортизолът – хормонът на стреса, се повишава рязко.

Продължителната липса на дълбок сън причинява сърдечни болести, инфекции, деменция и нарушения на метаболизма като диабет и затлъстяване. Всекидневното събуждане от будилник се отразява на настроението и поведението.

Будилникът ви вреди: Изхвърлете го!

Доказано е, че хора, лишени от дълбок сън, са отрицателно настроени, помнят отлично негативните преживявания и забравят позитивните. За да бъдете по-здрави и щастливи, трябва да изхвърлите будилника.

Макар да ви се струва невъзможно, има начин да се отървете от будилника. За целта определете колко точно сън ви е нужен и си го осигурете. Лягайте си навреме и ще ставате когато сте се наспали. Рутината гарантира здрав и възстановителен сън.

Ако обаче работите на график, съветът е всеки ден да ставате по едно и също време, веднага след събуждане, не се излежавайте и не се успивайте.

Редовно си лягайте във време, което позволява да набавите необходимите ви часове сън и да станете отпочинали и навреме за работа или друг ангажимент. С времето ще свикнете да се справяте и без вашия будилник.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати