ezine.bg»Статии»Здраве»Защо е толкова трудно да откажем цигарите?

Защо е толкова трудно да откажем цигарите?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k192493
Пушене
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Защо да откажа пушенето? Милиони хора са си задавали този въпрос. Някои хора спират да пушат, тъй като не могат да си го позволят повече финансово. Някои го правят като предпазна мярка, която търсят, за да не влошат повече здравето си. Хората, които пренебрегват опасните последици от тютюнопушенето и продължават да пушат плащат висока цена за това. Всяка година статистиката съобщава за многобройните смъртни случаи, причинени от тютюнопушене и броят им се увеличава с всяка година. Хората не искат да разберат колко вредно е тютюнопушенето и плащат висока цена за това. Дори и цигарените кутии носят етикет, казвайки „пушенето е вредно за вашето здраве”, но въпреки това хората отказват да приемат тази жестока реалност.

Симптомите при отказване на цигарите са много добре познати. Като например непосилното желание за запалване на цигара продължава няколко седмици. Пушачите винаги са разчитали на цигарата за спасение, когато са под натиск или в напрегната ситуация. Това значение на цигарите за тях, както и никотиновият глад водят до това дори и най-упоритите да изпитват непосилно желание да започнат да пушат отново.

Не само съдържащите се в цигарите химикали, правят трудно да се откаже пушенето, но това важи и за всеки друг наркотик. Всеки в моменти на напрежение си спомня за нещата, които са му помагали да избяга от външните проблеми и е считал за добри и доставящи удоволствие. Запалването на цигара на някое приятно място изпълва съзнанието на човек с чувства на удоволствие. Това са времената, които човешкият ум е запомнил и когато човек почувства натиск е склонен да се върне отново към приятните спомени и моментите, в които се е чувствал добре и това му помага да избегне неприятностите и напрежението. Това е може би причината, поради която е трудно човек да се откаже от тези навици, били те и изключително вредни.

Факт е, че нашата психология е свързана с търсене на добри чувства и спомени, за да се избегнат изпълнени с трудности и напрежение моменти. Хората харесват да си представят широки открити пространства, буйна зелена природна среда, свеж въздух и всичко това поражда хубави чувства.

Защо е толкова трудно да откажем цигарите?

Пушенето на цигари като редовен навик може да се контролира. В крайна сметка, не е необходимо винаги да се достига приятно и комфортно състояние на ума. Твърде много от това може да ни направи мързеливи и отпуснати. Разбираемо е човек да запалва цигара от време на време, когато чувства реална нужда от нея. По този начин той избягва и пагубните последици от тежкото тютюнопушене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Радослав
Радослав
10.07.2013 00:12
спрях цигарите като давча дъвка и немям желание да пуша недей те пуши
0
0