ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Пристрастяване към храната. И това го има

Пристрастяване към храната. И това го има

Пристрастяване към храната

До 20% от хората могат да страдат от пристрастяване към храната или от пристрастяване към самото ядене на специфичен продукт. Този процент е още по-голям при хората със затлъстяване. Тази зависимост е изключително силна и хората, страдащи от нея, изпитват същата нужда към слабостта си, както пушачите към цигарите или наркоманите към наркотиците.

Хората с пристрастяване към храната не могат да контролират консумацията на определени храни. Към почти всеки продукт можем да се пристрастим, макар и доста трудно. Лошото обаче е, че някои видове от така наречените боклучиви храни почти на 100% водят до пристрастяване, особено ако често посягаме към тях.

Учени от Мичиганския университет наскоро публикуваха резултатите от свое десетгодишно изследване, с което целили да открият кои са най-пристрастяващите храни и как те влияят на мозъка ни.

Продуктите са оценени с едно (въобще не водят до пристрастяване) до седем (силно пристрастяващи). Не е изненада, че на челните места са преработени храни или такива с високо съдържание на захар.

На първо място в класацията е пицата с 6 точки, следва шоколадът с 5.5 точки, чипсът също е с 5.5 точки, сладоледът е с 4.9 точки, пържените картофи (4.6), чийзбургерите (4.0), сладките газирани напитки (3.7), мъфините (3, 1), бекон (2.9) и пуканките с масло (2.5).

Какви са причините за пристрастяване към храната? Пристрастяването към храните включва много повече от липса на воля. Има биохимични причини, поради които някои хора губят контрол върху потреблението си. Главният виновник е прекомерното количество захар в преработените храни.

Тези продукти обикновено се проектират така, че да са хиперпилативни – имат страхотен вкус. Те също така съдържат големи количества калории и причиняват големи дисбаланси в кръвната захар. Това са основните фактори, които могат да предизвикат глад.

Пицата е сред най-пристрастяващите храни

Най-големият фактор, който допринася за пристрастяване, е мозъкът. Мозъкът има център за възнаграждения, който светва и започва да секретира допамин и други чувствителни химикали, когато ядем.

Този център за награди обяснява защо повечето от нас се наслаждават така на яденето. Той би трябвало да гарантира, че ядем достатъчно храна, за да получим цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждаем.

Храненето с преработена нездравословна храна обаче освобождава огромно количество химикали, които ни карат да се чувстваме прекалено добре. Тези продукти дават прекалено мощна награда на мозъка.

Така той започва постепенно да търси по-голямо снабдяване с допамин и така изпитва глад за преработени храни. Точно това води до порочен кръг – пристрастяване към храна, затлъстяване и не след дълго влошаване на здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest