Съвети за щастливо майчинство

щастлива майка

Със сигурност всички сте срещали жени, които могат да се смятат за пример на подражание. Те са умиротворени, спокойни, жизнерадостни и най-вече щастливи. Майчинството обаче понякога може да е доста сложна задача и да е изпълнено с доста стрес, особено първите месеци, когато всичко това е ново за вас.

В действителност тайната на щастливото майчинство в голяма степен се крие в това как се отнасяте към него - дар или сложност в живота ви. От вас зависи дали ще се насладите на ролята си да бъдете майка, да сте близо до децата си, да се грижите за тях, но и да не губите едновременно с това пламъчето в очите си.

Днес ще намерите наистина много информация по темата, както в Интернет, така и различни книги. Мненията обаче могат да са доста противоречиви, затова е важно да умеете и да сортирате информацията, която ви се поднася. Все пак само вие познавате детето си и знаете как да се грижите за него.

За съжаление обаче има родители, които започват да следват своите неудовлетворени амбиции, карайки децата си да се занимават с неща, които те не желаят. Именно затова е важно да запомните, че една от тайните да сте добра майка се крие в това да се вслушвате в потребностите и желанията на детето си.

В следващите редове вижте 10 съвета за щастливо майчинство:

1. Бъдете себе си

Голяма част от стреса и раздразнението е следствие на това, че жените се опитват да следват прекалено високите стандарти на обществото. Също така, часто те се сравнят с другите майки, които им се струват по-успешни, по-щастливи, по-добри. Именно затова е важно да бъдете просто себе си и да обичате детето си. То се нуждае не е от най-добрата майка на света, а от вас и обичта ви.

2. Откраднете си няколко часа в седмицата си само за себе си

съвети за щастливо майчинство

Според изследванията работещите майки са два пъти по-склонни към стрес. Именно затова е важно да успеете да намерите време и за себе си, да релаксирате и да изпуснете натрупаното напрежение. Можете просто да порисуваме, да потренирате или просто да прочете някоя книга.

3. Насладете се на самотата

Ако вече сте майка, то със сигурност сте разбрали това, че никога не можете да останете сами и детето винаги ще търси компанията ви, особено ако е малко. Важно е обаче да разбирате и това, че не сте само майка, но и жена. Затова имате нужда и от малко усамотение, за да рестартирате батериите и да не се получава така, че все да сте готови да избухнете и за най-малкото нещо. Можете просто да вземете вана след дългия ден, четейки любимата ви книга или слушайки музика и така да се заредите умствено, емоционално и физически.

4. Смейте се по-често

Намирайте щастие във всичко - усмивката на вашето дете, неговата прегръдка, красивия залез. Не бъдете прекалено критични и сериозни към себе си. Отпуснете се и се насладете, когато играете с детето ви на любимите ви игри.

5. Поглезете се

Няма нищо лошо в това да глезите вашето семейство, но не забравяйте и за себе си. Отидете в мола и просто си купете нещо за душата - чифт нови обувки или пък дънки. Ние не казваме, че трябва да харчите цлия семеен бюджет за себе си, но и не бива да забравяте, че вие като жена имате своите нужди и желания.

6. Споделяйте увлечението си с децата

забавни семейни моменти

Смело можете да включвате вашите деца в ежедневните ви задачи. Така например, готвейки любимата пица на семейството ви, можете да помолите вашата принцеса да се включи. Бъдете сигурни, че и децата ви ще се радват да помогнат, както и ще развиват самостоятелността си и ще прекарват повече време с вас.

7. Покорете хаоса в дома

Всички майки ще се съгласят, че постоянното домакинство и хаосът в дома са едни от най-досадните фактори. Това може лесно да се преодолее, ако разработите собствена система за почистване и ако вашето семейство се включи в ежедневните битови задачи. С помощта на вашите близки ще можете много по-бързо да свършите с досадните понякога битови задачи и така ще имате повече време за вашето семейство.

8. Не забравяйте за приятелите си

Да, вие сте на първо място майка и жена, но това далеч не значи че трябва да загърбите вашия социален живот. Намерете 1 час в седмицата, за да се видите с вашите приятелки и просто да поклюкарствате по женски.

9. Забравете за чувството на вина

Дори и да сгрешите, трябва просто да продължите напред. Така например, ако сте повишили тон на детето си или сте му викали без причина, просто се извинете и анализирайте ситуацията. Това е много по-конструктивно решение, като така ще си вземете поука и ще се научите да действате по-друг начин при следващия стресов момент.

10. Помнете, че времето е ценно

Поглеждайки назад, много родители осъзнават колко са пропуснали, защото са се фокусирали върху четенето на нотации или стресови моменти, а не върху насладата от майчинството.

Радвайте се на майчинството и запомнете едно - идеални майки и хора няма. Важно е да умеете да се справяте с всяка една ситуация и да не си мислите, че другите жени са по-добри от вас. Просто обичайте детето си и се наслаждавайте на всеки един момент с вашите малчугани, защото няма по-голямо щастие от това да бъдете щастлива майка!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати