Грижа за гърдите при младите майки

Грижа за гърдите при младите майки

Очакването на бебе е най-голямата радост, която може да се случи в живота на една жена. За да получи бъдещото новородено максимално добри грижи трябва да се започне от основното, а именно – кърменето. Кърменето е нещо, на което трябва да се обърне голямо внимание, а грижата за гърдите преди раждането е доста важна.

За да се улесни предстоящото сукане на бебето и майката да не изпитва болка при кърменето е нужно да се спазват определени правила при грижата и подготовката за гърдите. Основното правило и тук е добрата хигиена.

Всяка майка требва да измива добре бюста си преди да започне да храни своето дете. За целта не трябва да се използват силно ароматизирани сапуни, защото бебето не харесва натрапчивите миризми.

Може да намажете зърната и арeолите с крем преди самото хранене, но трябва да го отстраните с вода, за предпочитане минерална или преварена.

Обикновено преди кърменето често гърдите стават много твърди, напрегнати и дори болезнени. Това съответно може да затрудни сученето. За да предотвратите тези трудности, трябва да накарате гърдите си да се отпуснат.

Един добър вариант е да ги затоплите с топла хавлия. След това изцедете малко мляко, докато ареолата омекне и едва тогава пристъпете към кърмене.

Грижа за гърдите при младите майки

Нерядко в резултат на кърменето се получават разранявания по зърната на майката. Може да намалите тази възможност до минимум, ако преди да сложите новороденото да суче се уверите, че то е поставено правилно на гърдата.

Позата, която заемате, трябва да е удобна както за вас, така и за малкото. Най-важното е бебето да засмуче зърното и част от ареолата с широко отворена уста. Сукането само от зърното е непрепоръчително.

След като новороденото вече се е нахранило, майката трябва да почисти веднага гърдите си от кърмата. Не допускайте мляко да засъхва по кожата ви. Това може да доведе до образуване на коричка, отстраняването на която може да разрани зърната.

След измиване гърдите се подсушават внимателно и се намазват с лек крем. Ако имате проблеми със зърната си, докато кърмите, е добре да използвате сутиени за кърмачки със специални подплънки.

Те предотвратяват допира на намазаното с крем зърно до сутиена, а освен това попиват изтичащото от зърното мляко между отделните кърменията.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати