Децата със секцио страдат от затлъставяне

Децата със секцио страдат от затлъставяне

Интересна закономерност установиха бразилски учени - децата, родени със секцио са склонни към затлъстяване.

Младите хора роди не по естествен начин и прехвърлили 20 години, е по-вероятно да имат повече проблеми с излишните килограми, отколкото родените по естествен начин деца.

Бразилските учени от университета на Риу Гранди ду Сул са анализирали данните за 2000 млади хора на възраст между 23 и 25 години.

Резултатите били следните: 15 процента от тях са страдали от затлъстяване срещу 10 процента от връстниците им, родени по естествен начин.

Учените добавили и други фактори, като например по-голямо тегло при раждането. Дори и след като те са били взети предвид, раждането със секцио е останало свързано с 58-процентно повишение на риска от затлъстяване.

Това твърдение обаче все още не е абсолютно доказано. Някои експерти предупреждават, че на учените им предстои да изминат дълъг път, докато потвърдят връзката между разширяващата се талия и по-високите проценти на раждания със секцио.

Авторите на проучването смятат, че едно от възможните обяснения за тази зависимост е, че бебетата, родени със секцио, не са изложение на действието на полезните бактерии в родовия канал.

На тях им е необходимо повече време, за да натрупат бифидобактерии и други микроорганизми, които могат да повлияят върху метаболизма им.

Преди няколко месеци американски специалисти пък предупредиха, че затлъстяването е заразно. Когато хората контактуват с много дебели приятели или роднини, са подложени на риск да се превърнат и те в ходещи топки.

Учените от университета на Аризона твърдят, че дебелите хора въздействат върху теглото на приятелите си най-вече по подсъзнателен начин. Когато имаш близки с наднормено тегло, се успокояваш, че твоите са нормални и неусетно трупаш излишно тегло.

Повечето жени смятат затлъстяването като причина за срам. Повече от 25 процента предпочитат да имат тежка депресия, отколкото да са дебели.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати