Съвети за млади майки

Млада майка и бебе

Колкото е прекрасна мисълта за дете, толкова става и плашеща за младите майки, когато наближи моментът. Няма нужда от паника – всичко ще си дойде на мястото. За да се чувствате напълно подготвени, вероятно сте прочели всякаква възможна литература как се гледа дете, какво се прави, кое е абсолютно забранено, но въпреки всичко притеснението не изчезва от съзнанието ви.

Повечето млади майки изпитват тези чувства, но дишайте дълбоко и проумейте, че няма нищо страшно и обезпокоително. Страхът и притеснението са най-лошият ви съветник. Бъдете уверени и спокойни, за да може всичко да бъде наред.

Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза и които ще ви помогнат да осъзнаете, че този момент е много повече прекрасен, отколкото притеснителен или страшен:

1. Нормално или раждане чрез секцио – това е съвет по-скоро за млади бъдещи майки, но ако можете да родите детето по естествен път и няма някакви медицински причини, които да налагат раждането с операция, няма смисъл да прибягвате до този метод. Всички онези приказки, че бебетата родени чрез операция са по-силни и здрави от останалите, са абсолютно неверни.

2. Червени бузи - здраво бебе – червенината по бузите на бебето не може да бъде еталон за това колко е здраво детето ви. Бузите могат да станат червени по ред причини – вятър, горещина, особеност на самото бебче и никоя от тях не ви гарантира или не показва, че детето е здраво.

3. Да слагаме ли възглавница на бебето – не е необходимо. Поне до годинка мъничето спокойно може да спи и без възглавница. Според някои специалисти тя дори е вредна.

Млада майка и нейното бебче

4. Бебето няма нужда да спи през деня, защото това ще затрудни неговия сън през нощта – основното, което правят бебетата е да спят, да се хранят и да използват памперсите си. Не може и не бива да лишавате бебето от сън – нито през деня, нито вечер. И най-важното – никога не будете бебето, независимо дали е време за хранене на бебето или нещо друго, като се събуди ще го нахраните.

5. Кърмене на бебето става основно от едната гърда – в никакъв случай. Кърмете бебето и от двете гърди – ако сте го накърмили само от едната, на следващото хранене започнете с другата. Най-добрият вариант е да давате на мъничето при всяко хранене да суче и от двете ви гърди – за да има равномерно раздвижване на млечните жлези и в двете ви гърди.

6. За кърмачките изключително важно е правилното хранене. Повече информация ще намерите на посочения линк.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати