Китай отменя закона за едно дете в семейство

Китайско Семейство

Китайските власти най-накрая осъзнаха грешката си и решиха да отменят закона за едно дете в семейството. Анализаторите обаче са категорични, че решението е твърде закъсняло. Според промените в закона, които бяха гласувани преди няколко седмици, китайските семейства ще имат правото да отглеждат по две деца. Промените влязоха в сила от 1 януари 2016 година.

Политиката на едно дете в Китай доведе до бавно, но сигурно застаряване на нацията през последните три десетилетия. Китайската компартия реши да сложи край на тази спорна политика през октомври и ще разреши на всички женени двойки да отглеждат второ дете. Всички останали ограничения за допълнителните раждания обаче се запазват.

Ограниченията на раждаемостта бяха приети през 70-те години, поради постоянното и неконтролируемо нарастване на населението. По последни данни с тях са предотвратени над 400 милиона раждания. Властите твърдят, че именно те са довели до икономическия подем на Китай.

Подобно на всеки закон, и този е имал определени вратички. Така например, хората в селските райони са имали право да имат второ дете, но само при условие, че първото е момиче. През годините обаче мерките за ограничаване са прилагани първо от комисията за семейно планиране, след което директно от министерството на здравеопазването.

За да бъде прилаган законът, упълномощените лица са прибягвали както го налагането на глоби, така и до налагането късни аборти. В страната съзнателно и селективно са убивани зародишите на момичета. Това днес води до сериозна липса на равновесие на половете в цялата страна.

Китай е най-населената страна в света със своите 1.37 милиарда жители. Мерките, ограничаващи раждаемостта, доведоха не само до дисбаланс при мъжете и жените. Пред страната стои огромното предизвикателство от застаряващо население. Тревогата е логична, тъй като работната ръка за китайската икономика ежегодно намалява, а растежът ѝ от своя страна се увеличава.

Още преди няколко години бяха взети първите мерки за справяне с проблема. Тогава властите позволиха на семействата да имат второ отроче, но само ако един от родителите сам е бил единствено дете. Настоящите промени ще са доста по-осезаеми.

Според експертите обаче, те са твърде закъснели - дисбалансът между половете и застаряващото население са налице, а за излизане от положението засега варианти няма.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати