Трябва ли да оставяме кучето да спи в леглото ни?

Кучетата понякога спят в леглото на стопаните си

Позволявате ли на кучето си да спи при вас? Според проучвания около половината от собствениците на четириноги приятели им разрешават да бъдат в спалнята през нощта.

Въпреки тези данни със сигурност поне веднъж в живота си сте попадали на такъв собственик, който критикува методите ви на възпитание и ви обяснява как животните в никакъв случай не бива да бъдат допускани до мястото, на което самите вие спите.

По принцип правилното място за спане за кучето е специална колибка, къщичка, обособена възглавница или легло, в някои случаи дори пода. Ползите от спане с домашен любимец обаче са безспорни. Доказано е например, че спането с животни има успокояващо действие.

От друга страна, има и негативи. Първо, при спане с животни могат да се засилят алергиите, които имаме, ако козината е някакъв дразнител. Качеството ни на сън също може да бъде повлияно. Понеже животното се мести и става вечер, то може да ни събуди, което автоматично означава нарушено качество на съня.

Има и някои митове, на които стопаните-противници на съвместното спане с кучето вярват. Например, че четириногото ще се почувства доминантно или ще се разглези. Докато връзка между спането в на едно и също място наистина може да има връзка с поведенческите проблеми при кучетата, то това не е категорично доказано за всички представители на вида.

Друг път силното желание на кучето да спи в легло с вас е просто проявление на силните инстинкти. Само един собственик на това животно може да обясни колко всъщност любвеобилни и привързани към стопаните си са те.

Позволявате ли на кучето да спи в леглото ви?

По този начин животното изразява именно това. И още – ако кучето ви настоява да спи при вас, то може би инстинктите му да ви предпази работят особено силно. Особено когато при най-лекия шум усещате ръмжене или лай.

В крайна сметка, къде точно ще научите кучето си да спи, е избор, който зависи изцяло от вас. Трябва да запомните едно: ако искате да научите животното да спи при вас само понякога, а по-често да използва своето легло, то тренировките трябва да започнат още от най-ранна бебешка възраст. Навиците, изградени в нея, остават през целия живот на кутрето ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати