Как да направим дома си по-приятен за новото куче

Ново куче

Решението за нов домашен любимец е изключително вълнуващо – предстои ви да се сдобиете с кутре, което вие ще учите на всичко необходимо; вашият дом ще стане и негов. Желанието и вълнението обаче не са достатъчни. Точно както трябва да адаптирате жилището си за бъдещето ви дете, така трябва да обезопасите дома за кучето.

Първата стъпка – набавете си всичко необходимо за кученцето. Не прекалявайте с ненужни вещи, защото с времето то само ще покаже какво му липсва. В началото е важно да имате 2 купички – една за кучешка храна и една за вода; кучешко легло; памперси за кучета, върху които ще го учите на хигиенни навици; каишка; кучешки играчки; гризалки.

В началото кученцето ви няма да иска да спи в леглото си, затова вашата роля е да го направите възможно най-приятно за него. Вместо да инвестирате в малко легло, което след месец-два ще трябва да смените, купете такова, което ще е подходящо за пълния размер на кучето ви.

Разбира се, че в началото ще му е голямо, то ще търси и топлина, затова е добре да осигурите няколко възглавнички и завивка. По този начин животното ще може да се сгуши и да се чувства комфортно.

Изберете играчки, които ще забавляват животното ви. Скачащи топчета и гумени играчки за подходящи за кученца на всички възрасти. Дръжте ги в близост до леглото на животното, защото по този начин то ще има по-голямо желание да прекарва време в него.

Купете и качествена кучешка храна, съобразена с породата на кучето, размера и възрастта на вашето куче. Не бива да купувате храна за големи кучета, ако вашето е малко по размер, защото разликата в размера на гранулите ще затрудни животното.

Малко кученце у дома

Ако кучето ви е бебе, изберете специализирана храна за малки кученца. Тя е различна, защото малките шаровци се нуждаят от различни нутриенти от големите четириноги.

Освен в качествена храна, инвестирайте и в кучешки лакомства. Те ще са ви особено необходими в началото. Не бива да ги давате безпричинно на кучето, без значение умилението ви. На практика лакомствата представляват кучешки джънк фууд – какво за вас не е добре да ядете бургери и картофки по няколко пъти на ден, така е и за кучето.

Използвайте лакомствата умно – когато трябва да учите кучето на команди, например, или когато изпълни добре някоя задача. В началото те ще са мотивация за животното.

При обезопасяване на дома за кучето, разчистете и стаите си, особено кухнята. Важно е да знаете, че има отровни храни за кучетата. Парче шоколад на земята може да убие животното, както и зрънце грозде или забравена зад дивана стафида. Бъдете внимателни, защото освен щастие, новото куче у дома е и отговорност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати