Социализиране на кучето: Защо общуването е толкова важно?

Важно е кучето да се социализира

Кучетата са едни от най-социалните животни. В дивото си минало те са живели на глутници и са общували активно със себеподобните си. Били са членове на група със строга йерархия и в този начин на живот са развили много богат кучешки език на общуване. Днес те живеят в друг тип семейство, но са запазили тази вродена потребност да се чувстват членове на голяма и силна глутница.

Кучетата, които са домашни любимци в много семейства, притежават силно развитото чувство за общуване чрез игра и го практикуват със стопаните си. Любимото им време е разходката навън и играта със своя човек. С хората обаче те общуват по-различно, отколкото със себеподобните си.

Социализацията при кучетата протича между втория и шестия месец от живота им. Той е много важен за начина, по който животното ще се държи към другите представители на неговия вид в бъдеще.

За съжаление, много кучета са лишени от общуване с други представители на кучешкото семейство в това време и по-късно се страхуват от останалите от своя вид или проявяват явна кучешка агресия при среща.

Негативната реакция се дължи най-често на лош опит от общуването при кучетата. Възможно е домашният питомец да не харесва определена порода. Ако в детския му период го е застрашило рошаво куче, то може да проявява недоверие или агресия към всички рошковци в бъдеще.

Много палета изпитват затруднение в реакцията при среща с твърде различни непознати. Най-често по-особената външност на някои породи като боксер, булдог, мопс, или пък прекалено дребните кутрета пораждат агресия.

Кучето трябва да общува със себеподобни

По време на разходките лаещите домашни питомци имат възможност да се срещнат с различни породи кучета, да се подушат взаимно и ако решат - да поиграят заедно. Това е важен момент за всяко от тях, защото такъв опит от кучешко общуване не може да му даде никой човек.

Не е хубава гледка куче, увиснало на нашийника си и задавящо се от лай при среща със себеподобно. Това ясно изразено разстройство в поведението се дължи изцяло на стопанина, който е пропуснал да осигури на своя питомец нужния жизнен опит.

Кучето се нуждае от приятели не само сред хората, но и сред представителите на вида си и го знае много добре.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати