Практични идеи, ако вашето жилище е твърде малко

Обзавеждане на малко жилище

Маломерните жилища са мода, но и необходимост в съвременния свят, в който пространството за живеене – особено в големите градове, е крайно недостатъчно. Ако и вие разполагате с малък по размери дом или пък ви предстои да заживеете в такъв, спокойно – съществуват няколко трика, които ще създадат усещането, че пространството, което обитавате, е значително по-голямо. Ето хитри няколко идеи за обзавеждане на малко жилище!

Използвайте огледала

Окачете големи огледала на ключови места в интериора. Те създават усещане за дълбочина, което предизвиква визуална илюзия за на пространството. Ако таваните са ниски, може да поставите огледални плоскости и на тях. Така ще придобиете усещането за височина и няма да ви се струва, че живеете под похлупак.

Боядисайте стените в светли тонове

Кухня в малко жилище

Малките помещения изглеждат по-големи, когато стените са боядисани в светли тонове. Подходящи са светлосини, бежави, бледожълти, светлооранжеви, белезникави и други цветове. Те ще придадат илюзията за простор в стаите. Този ефект може да се постигне и с фототапет с правилно подбрано изображение. Не се препоръчва боядисване на стените в тъмносиво, черно, тъмнокафяво, както и прекалено наситените цветове.

Усвоете всяко кътче пространство

Не забравяйте, че стените свършват там, където започва таванът. При обзавеждането на малко жилище усвоете всеки милиметър от тях. Така ще оползотворите мястото, което обикновено остава неизползвано в горната част на стаите в по-големите жилища. Монтирайте шкафове с много рафтчета и вратички по протежението на стените чак до тавана. Осигурете си здрава и комфортна стълба, за да достигате най-високите от тях при нужда. Самата стълба може да служи за декорация като част от интериора на малкото жилище. Използвайте вградени електроуреди, защото те пестят място, а също са удобни и модерни. По-добре е да насочите избора си към мебели по поръчка. Те се изготвят по индивидуален проект и ще бъдат съобразени с малкия ви дом.

Мебели с много предназначения

Интериор на маломерен апартамент

Потърсете мебели, констуирани специално за маломерни жилища. Много от тях имат няколко предназначения и са пригодени така, че да се сгъват и разпъват – според случая. Съществуват легла, които се трансформират в дивани, канапета, шкафове и дори маси. Табуретки, които се превръщат в удобни кътове за отдих, библиотеки, които крият в себе си сгъваеми маси и удобни долапи за съхранени на вещи.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати