Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Идеи за вкусни зеленчукови пюрета за вашето бебе

Идеи за вкусни зеленчукови пюрета за вашето бебе

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k
Бебешки пюрета

Всяка грижовна майка приготвя вкусни и полезни пюрета за своето малко бебче. А какво по-полезно има от зеленчуковото пюре, пълно с витамини и минерали, даващи му сила и енергия за целия ден. Тук ще намерите интересни идеи за вкусни зеленчукови пюрета. Всяка рецепта може да се обогати спрямо предпочитанията на бебето.

Всяко захранване започва именно със зеленчукови пюрета. Най-добри за това са картофените и морковени пюрета, които са по-лесно смилаеми. След това е добре да започнете да обогатявате пюретата със сезонни зеленчуци. В зависимост от вкуса на бебето може и да приготвяте и смесени зеленчукови пюрета.

Едно от важните неща, преди да простъпите към приготвяне на пюретата, е да накиснете избраните зеленчуци за 1-2 часа във вода. Преди употреба още веднъж ги измийте добре, за да не останат вредни нитрати.

Зеленчукови пюрета за деца от 6 до 12 месеца

Морковено пюре

- 200 г моркова се измиват, почистват, настъргват и сваряват. Пасират се и се смесват с 50 мл кърма или адаптирано мляко и 5 г краве масло.

- Един средно голям картоф се измива, сварява и обелва. Отделно се сварява 50 г тиква, в леко подсолена вода. Водата се отцежда и пасира заедно с картофа. Добавят се ½ ч.л. захар и 30 мл адаптирано мляко или кърма.

- Два средно големи картофа се сваряват с кората. Обелват се и се пасират. Добавят им се ½ ч.л. захар и 50 мл кърма.

- 100 г грах, 100 г фасул, ½ тиквичка, 1 картоф и 1 морков се измиват, обелват и нарязват на ситно. Средно голям домат се почиства от семките и също се обелва и наситнява. Зеленчуците се варят сваряват до омекване и се пасират. Добавя им се 30 мл кърма и 5 г краве масло.

Зеленчукови пюрета за деца над 7-месечна възраст:

Зеленчукови Пюрета

- Един карфиол се обелва и настъргва на едро. Един морков се почиства и настъргва. Карфиолът и морковът се слагат в тенджера и се задушават за 30-40 секунди. към тях се добавя 30 г ориз. Долива се около 100 мл вода, разбърква се и се похлупва. 60 г спанак се измива, отцежда и нарязва на едро. Добавя се в тенджерата при останалите продукти и се задушава, докато омекне. Към леко охладеното ястие се добавя 30 г сирене и се пресипва в пасатор.

- 70-80 г броколи се накъсват на розички, а 1 картоф се обелва и се нарязва на кубчета. Зеленчуците се сваряват на пара. 50 г сирене се залива с вода и се оставя да престои, за да се обезсоли. Сварените зеленчуци се слагат в купата на пасатора заедно с обезсоленото сирене. Добавя се 30 мл адаптирано мляко и се пасира, докато се получи еднородна смес.

Имайте предвид, че цвеклото, ряпата, както и тъмнозелените зеленчуци като шотландското зеле и броколи не са подходящи за деца под 1 година, поради високото съдържание на нитрати в състава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest