ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Сменяте чаршафите си рядко? Ето какво ви грози!

Сменяте чаршафите си рядко? Ето какво ви грози!

Сменяте чаршафите си рядко

Признайте честно пред себе си: кога за последно сменихте чаршафите на леглото си? Миналата седмица, миналия месец или дори не помните? В забързаното си ежедневие е нормално понякога да пропуснете да изперете спалното бельо, но въпреки това хигиената не бива да остава на заден план, защото според здравните експерти рядкото сменяне на чаршафите може да ви навлече куп проблеми.

Мръсните чаршафи се превръщат в идеална среда за размножаване на микроби, но това не е всичко. Те също така гъмжат от акари - микроскопични създания, хранещи се с кожни клетки. Въпросните гадинки са особено опасни, тъй като могат да предизвикат алергични реакции при деца и възрастни.

Сред симптомите на алергия към акари попадат: сърбящите очи, сърбеж в носа, секрети от гърлото, кихане, хрема, кашлица, проблеми със съня, умора.

Друг проблем е и влагата в чаршафите, която може да се получи при спане с мокра коса например и при силно потене по време на сън. Същият ефект се наблюдава и върху калъфките на възглавниците, когато вечер спите с отворена уста и отделяте слюнка. Всичко това, освен че влошава миризмата на чаршафите, води и до размножаване на бактерии, които не са никак полезни за здравето.

Мръсните чаршафи са причина още за дерматит, подуване, зачервяване, лющене на кожата. Особено застрашени са хората с чувствителна кожа.

Какво обаче можете да направите, ако нямате възможност да перете чаршафите си всяка седмица. Ето някои лесни трикчета, с които да ги предпазите възможно най-чисти.

Смяна на чаршафите

Проветрявайте спалнята си възможно най-често и не поддържайте прекалено висока температура вътре. Това ще предотврати размножаването на микробите.

Ако имате овлажнител за въздух в спалнята, най-добре го премахнете. Той създава предпоставки за влажна среда, а те водят до развитието на плесени и микроби.

Оставяйте леглото си неоправено за 1 час след събуждане. Светлината и свежият въздух са противници на акарите.

Ако имате домашни любимци, не ги пускайте в спалнята. Така ще запазите чаршафите си най-чисти.

Покривайте възглавниците си, за да запазите калъфките си чисти през деня. А ако имате възможност все пак, ги перете по-често от 1 в седмицата. Калъфките са най-често подложени на замърсявания заради навиците на някои дами да си лягат с грим и отделянето на слюнка при спане. Така че трябва да поддържате безупречната им хигиена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати